Новини

След 12 г. в неизвестност: Двойният убиец от Соло Илиян Тодоров кацна на летище София (СНИМКИ)

   
След 12 г. в неизвестност: Двойният убиец от Соло Илиян Тодоров кацна на летище София (СНИМКИ)
  bTV

Двойният убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров кацна на летище София с полет през Мюнхен. Той бе екстрадиран от Узбекистан.

Мъжът беше доведен у нас от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието. Тодоров беше изведен от самолета последен. След процедурите на летището ще бъде придвижен директно към затвора, информира bTV.

Илиян Тодоров има влязла в сила присъда “доживотен затвор” по делото за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред заведението на 18 април 2009 г.

Жестокото двойно убийство беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Илиян Тодоров беше задържан в Узбекистан в началото на март 2023 г., при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул. Преди това 12 години той беше в неизвестност.

При гранична проверка, летищните власти са установили, че Тодоров използва фалшив руски паспорт и са го задържали. По-късно разбират, че Тодоров е издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство, постановена от ВКС на Република България.

Тогава бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява незабавно своите колеги в София за задържането на Тодоров, а на 9 март 2023 г. Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров в България за изтърпяване на наказание "доживотен затвор".

Срещу Тодоров е образувано наказателно производство за документно престъпление (ползване на фалшив паспорт) в Узбекистан и той е изправен пред Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент, който през юли 2023 г. го осъжда на 5 години и 1 месец затвор.

По време на съдебното заседание там подсъдимият Илиян Тодоров признава себе си отчасти за виновен и обяснява, че на територията на Република България го преследват по изфабрикувано дело за убийство на почва на политическата кариера на баща му.

От българската прокуратура изпращат официална молба за екстрадицията на осъдения. В края на миналата година в България идва делегация от узбекистанската прокурата. Една от основните теми на разговор е именно екстрадицията. Гостите поемат ангажимент да съдействат и да ни върнат Тодоров, преди да излежи присъдата си там.

Преди екстрадицията на осъдения за двойното убийство, близките на жертвите не пожелаха да говорят. Някои от тях коментират, че въпреки организацията и уверенията от институциите, не вярват, че Тодоров ще бъде върнат у нас. Бащата на убития Кирил се съгласи да говори с нас, чак след като го уверихме, че убиецът на детето му е на борда на самолета.

„След такова нещо и толкова години укриване, справедливостта е повече за тези, които хвърлиха толкова много труд - през всички тези години, техният труд не отиде напразно. Справедливостта е за хората, които направиха всичко възможно да той бъде осъден, заловен и докаран тук“, коментира Михаил Въжаров.

„В крайна сметка живота продължава и ще е интересно да се види някога дали ще има наказание и за хората, които допуснаха това 11 години да се крие“, допълни още той.

Има много въпроси, които остават без отговор. Как и кога Илиян Тодоров е напуснал България? Прибирал ли се е някога у нас? През всичките тези години само в Узбекистан ли е живял?

 

Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14