Свят

Италия започва да строи най-дългия висящ мост в света (СНИМКИ)

   
Италия започва да строи най-дългия висящ мост в света (СНИМКИ)

Италия се готви да построи най-дългия висящ мост в света. Той ще преминава през Месинския проток и ще свързва остров Сицилия с бреговете на Калабрия.

Зелена светлина за мащабния инженерен проект даде италианският премиер Джорджа Мелони, след като подписа декрета за неговото осъществяване.

Министърът на транспорта Матео Салвини заяви, че се надява строителните работи да започнат до юли 2024 г.

Идеята за свързване на Калабрия и Сицилия е по-стара от самата Италия. Първите опити за обединяване на двата бряга датират от времето на древните римляни, когато през 252 г. пр.н.е. консулът Метел навързва бъчви и дърва, за да придвижи 100 бойни слона от Картаген до Рим, пише Плиний Стари.

През 2006 г. търгът за изграждане на моста беше възложен на международен консорциум, ръководен от най-голямата италианска строителна фирма. Когато правителството на Берлускони пада през същата година, плановете за изграждане на моста се сриват.

Снимка: btvnovinite.bg

Оттогава насам различни правителства се опитват да възобновят идеята за мост, а сегашната управляваща коалиция на Мелони, Салвини и Берлускони я включи в списъка с предизборните си обещания. Когато Салвини стана министър на транспорта, превърна проекта в свой приоритет.

Мостът ще бъде дълъг около 5 км и ще включва централен прозорец с дължина 3,3 км – така ще надмине сегашния рекорд от малко над два километра централен прозорец на моста Чанаккале в Турция.

Според проекта ще има по три ленти за движение във всяка посока, от които една за аварийни ситуации, а по средата ще има влакови линии. На всеки час ще могат да преминават 6000 леки и товарни автомобила, а всеки ден – 200 влака. Мостовата платформа ще бъде изградена така, че да издържа на ветрове със скорост до 300 км/ч и ще може да остане отворена за движение при ветрове със скорост до 150 км/ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Цената на проекта е 4,5 млрд. евро само за моста и близо 7 млрд. евро за инфраструктурата, която ще го поддържа от двете страни – модернизиране на пътните и железопътните връзки, изграждане на терминали и подготвителни работи по земята и морското дъно, за да се „намалят хидрогеоложките рискове“ по време на строителството.

Месинският проток е разположен по протежение на разломна линия, където през 1908 г. земетресение с магнитуд 7,1 отнема живота на над 100 000 души и предизвиква цунами, което опустошава крайбрежните райони от двете страни на пролива. Трусът е най-смъртоносното регистрирано сеизмично събитие в Европа до момента.

Природозащитниците твърдят, че мостът ще бъде разрушителен за дивата природа в раойна, тъй като в Месинския проток преминават птици и морски бозайници и е концентрирано едно от най-високите нива на биологично разнообразие в света. Твърдят, че мостът, както по време на строителството, така и след него, ще наруши миграционните пътища между Африка и Европа.

А общественото мнение в Италия и от двете страни на пролива остава смесено, като основни поддръжници на проекта са заетите в туристическия сектор и търговията.

Снимка: btvnovinite.bg

Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14