Анализи

Убийствата на Божанов и Алексей Петров може да са свързани

   
Убийствата на Божанов и Алексей Петров може да са свързани

"Убийствата на Мартин Божанов и Алексей Петров може да са свързани, може и да не са", обясни Бойко Найденов - бивш директор на Национална следствена служба и бивш зам. главен прокурор.

"Почти месец след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, не се знае до къде се е стигнало изобщо, тъй като все пак е човек, убит по един брутален начин в центъра на София. Друго знаково убийство - това на Алексей Петров, което стана преди няколко месеца, също се замесва по някакъв начин в дейността на Божанов. Тези два случая може и да са свързани, може и да не са, но все още нямаме отговор", коментира Найденов.

По думите му, друг проблем е това, което излезе като свидетелски показания, че има проблем в съдебната власт.

"Било е налице някакъв нерегламентиран натиск от страна на някакви групи върху членове на правораздаването. Този момент, този проблем също не е решен и виждаме, че се създават комисии, работи се уж по това, но в крайна сметка се забравя, че единственият орган в страната, който би могъл да реши този проблем, е прокуратурата, която е част от съдебната власт."

"На трето място е политическият елемент, тъй като политиците се изправят пред двата по-долни проблема, защото това е част от тяхната работа", смята Найденов.

Той коментира и разследването на обвинител номер 1 и неговите заместници, свързани с аферата "Осемте джуджета":

"Хипотетично всеки би могъл да попречи на разследване и всеки би могъл да реши някакво разследване. В момента само може да разсъждаме дали и защо Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, също би могъл да обясни и предполагам, че той не е човек, който ще тръгне да пречи на разследването. Но в крайна сметка говорим за законова база. Не виждам той да попречи на едно такова разследване, ако има събрани факти и доказателства.", каза той пред БНТ.

Застреляният през август Алексей Петров беше обсъден в третото заседание на парламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса. В четвъртък бяха изслушани Ивайла Бакалова, която разкри Нотариуса с помощта на Антикорупционния фонд през юни 2021 г., и мъжът ѝ Веселин Денков. Той лежа 9 месеца в ареста, а Божанов отправи оферта от 100 хил. евро за освобождаването му.

Веселин Денков разказа пред депутатите за сагата си с правосъдието още от 2016 г., когато от свидетел по дело за пране на пари става обвиняем в Специализираната прокуратура. Още тогава започнали офертите към него да плати.

Един от хората, които потърсили среща с него, е Алексей Петров, каза Денков пред депутатите. Историята той разказа в интервю за "24 часа" през ноември. Срещата потърсил Петров и го посъветвал да плати, за да не лежи в ареста като него. Денков отново отказал.

"Впечатлението ми беше, че Петров контактува със Специализираната прокуратура. Не мисля, че е бил свързан с Нотариуса. Казваше, че идва приятелски, но бях го виждал само веднъж преди. Към момента на тази среща не съм знаел за съществуването на Мартин Божанов", обясни Денков.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14