Новини

Борисов за коалиционното споразумение: Научаствах се в сглобки! Или сключваме брак с ПП-ДБ, или край

   
Борисов за коалиционното споразумение: Научаствах се в сглобки! Или сключваме брак с ПП-ДБ, или край

ГЕРБ представи пред Националното съвещание на партията проекта на споразумение за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България” до края на мандата на 49-ото Народно събрание.

Първоначално представените искания на ГЕРБ са разпределение на постовете в регулаторите и Министерския съвет на база тежестта на партията и броя на депутатите, които има в парламента.
В началото на партийното мероприятие пред делегатите на ГЕРБ говори зам.-председателят на партията Томислав Дончев. Пред тях той даде да се разбере, че подписването на коалиционно споразумение вече е извънредно важно и безалтернативно.

„Утре пак ще четем за ултиматуми, а ултиматум няма. Има шанс нещата да станат нормални – да има правила, ред и гаранции, че правителството ще работи“, посочи Дончев.

Той подчерта, че най-логичното нещо биха били нови предсрочни избори, но отчете също така, че такива биха били в ущърб на държавата.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел подчерта от своя страна, че няма как да продължава тенденцията всичко добро, което е свършено в страната за последните девет месеца, да се приписва на ПП-ДБ, а всичко „лошо и несвършено“ да се асоциира с ГЕРБ. По думите ѝ в партията, макар да спечелиха последните парламентарни избори, няма усещането за равнопоставеност в правителството и във вземането на решения.

Габриел отбеляза, че отстъпването на мандата на втората по сила формация на изборите е бил сред най-големите компромиси, правени от ГЕРБ, само и само за да се осигури стабилност в държавата.

Вицепремиерът припомни, че през последните девет месеца управление България е успяла да излезе от международната изолация и да даде нова динамика в стратегическите си партньорства със съюзници като САЩ, Турция и Гърция. Мария Габриел не пропусна да отчете и успехите по отношение на Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост.

Рая Назарян също излезе на трибуната, уверявайки, че ще бъдат положени всички усилия, за да се стигте до съвместно управление с ПП-ДБ, за да може по този начин да се знае кой носи отговорност.

„Това управление в този вид е изчерпано от съдържание, то няма какво повече да предложи“, каза тя и допълни, че ако отидем на избори сега, реформата в съдебната власт за пореден път ще остане започната, но недовършена.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред членовете на партията, че се е „научаствал“ в сглобки, поради което предлага коалиционно споразумение, за да се въведе ред в хаоса.

Или правим нещо истинско – брак... или нищо няма да стане, защото провалът ще е наш, предупреди бившият премиер.

На този етап Борисов отхвърли вариант за нови предсрочни избори, макар да призна, че мнозиството в партията иска точно това, посочвайки, че „партията ми е мила, но държавата е над всичко“.

„Ако отидем на избори, как ще водим предизборната кампания? Аз не мога да говоря срещу Кирил Петков както преди, когато дори можехме да се сбием в ефир. Направихме доста неща заедно и той също ще го потвърди“, каза още Борисов.

Бившият министър-председател на няколко пъти акцентира, че са изготвили проект на споразумение, който проект ще бъде връчен на колегите им от ПП-ДБ, за да се запознаят с него и след това да преговарят по документа.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14