Новини

Ходът да се гласува оставката още в сряда: ускорени преговори за кабинет с Румен Радев на шията

   
Ходът да се гласува оставката още в сряда: ускорени преговори за кабинет с Румен Радев на шията

Още в сряда сутрин Николай Денков вероятно ще е бивш премиер от първото ротационно правителство в България. Внесената във вторник оставка до председателя на парламента Росен Желязков и настойчивото искане тя да се гласува дори в отсъствието на Бойко Борисов и вероятния следващ премиер Мария Габриел, които са на конгрес на Европейската народна партия в Букурещ, е стратегически ход на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Точката бе включена като първа в дневния ред на парламента. Депутат от кръга на Кирил Петков напомни, че всяка първа сряда на месеца според чл. 48, ал. 8 от правилника дневният ред не се реди на председателския съвет, а всяка група може да го предлага (което се използва за изява на опозицията). По поредност на 6 март е ред на ПП-ДБ и Желязков няма право да бави гласуването на оставката на кабинета “Денков”. Искане до него внесли малко след 17,30 ч във вторник съпредседателите на ПП-ДБ.

Час по-късно обаче се е появило леко разколебаване в желанието още в сряда парламентът да освободи Денков като премиер и се заговори, че това може да се случи и в петък, 8 март. Снощи обаче групата на ПП-ДБ се е върнала на варианта “сряда”, тъй като в деня на жената не действа алинея 8 от правилника и Желязков може да не подложи на гласуване оставката. Казват, че Борисов се ядосал от маневрите, защото още преди седмица предупредил за пътуването в Букурещ. Иначе откъм “Промяната” са категорични, че нищо извънредно не правят, а спазват поетия ангажимент към ГЕРБ - на 6 март първото ротационно правителство да направи този ход.

Има обаче няколко версии за истинските причини за скоростта, с която се очаква това да се случи.

Едната е, че гласува ли се оставката, президентът ще трябва да завърти рулетката и да връчи мандата за ново правителство на Мария Габриел, която получава 7 дни да подреди екип. В конституцията няма изрично разписан срок, в който президентът да стартира процедурата с консултациите, предшестваща връчването на мандата, нито колко дълго може да продължи тя. Румен Радев обаче вече каза, че няма да бави умишлено, така че би могъл да насрочи консултациите още другата седмица, ако оставката бъде приета в сряда.

Тримата съпредседатели на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов са внесли проекторешението за оставката на кабинета “Денков” като първа точка за днес съгласно чл. 48 от парламентарния правилник - всяка първа сряда на месеца групите, а не шефът на НС редят дневния ред.
Тримата съпредседатели на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов са внесли проекторешението за оставката на кабинета “Денков” като първа точка за днес съгласно чл. 48 от парламентарния правилник - всяка първа сряда на месеца групите, а не шефът на НС редят дневния ред. 

Периодът до старта на срещите на “Дондуков” 2 ще бъде използван от ПП-ДБ и ГЕРБ за ускоряване и натиск за едно или друго министерство. Ако гласуването на оставката се бе отложило за по-късно през март - за което няма правна пречка, Габриел щеше да има повече време за изясняване на състава на екипа си за новите 9 месеца. Но при пришпорената процедура тя може да се окаже и с по-малко от 20-ина дни, в които да получи мандата от Радев и да го върне изпълнен.

Според юристи е по-малко вероятна друга причина за забързването на процедурите - желание от страна на Кирил Петков и Асен Василев да се застраховат, че ако има предсрочни избори, то те ще се слеят с европейските. Пред “24 часа” преди дни другият партньор в (не)коалицията Христо Иванов даде прозорец до 9 април, когато е възможно най-крайният срок за свикване на избори 2 в 1.

“Това не е политическа игра. Това е спазване на дадена дума, израз на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълняваме ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 г.”, категоричен бе снощи самият акад. Денков.

Той заедно с лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов ще преговарят лично за коалиционното споразумение с ГЕРБ.

“Това е добър отговор на нашия меморандум и е конструктивен”, коментира Петков и обясни, че нивото ще е лидерско, за да се опитат да направят всичко възможно да няма избори. Като едновременно трябвало да се направи така, че следващите месеци да бъдат изпълнени с реформите, които обществото иска.

Премиерът Николай Денков внесе оставката на правителството точно в 17 ч. във вторник.
Премиерът Николай Денков внесе оставката на правителството точно в 17 ч. във вторник. 

 

Денков: Това е добро начало за истински преговори

“Добре е, че има нещо, което е сложено на масата, и то може да даде начало на преговорите”. Така в сряда по обед премиерът Николай Денков коментира предложеното от ГЕРБ коалиционно споразумение.

В 17 ч той подаде и оставка на правителството. Тя “е още една покана за преговори по важните за хората теми”, обясни премиерът. Денков настоя, че партньорите трябва да продължат работа по програмата си и че е време да бъде разписан механизмът за назначения в регулаторите, за да не бъдат те “ползвани като бухалки за вземане на бизнеси, за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка”.

“През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който очертахме през юни. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси, които съдят”, каза още Денков. И успокои, че правителството ще продължи да работи до избирането на ново.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14