Новини Свят

Германски министър: Няма политическо решение за изпращане на ракети в Украйна

   
Германски министър: Няма политическо решение за изпращане на ракети в Украйна

От прeхванатия от Русия разговор между висши германски военни за Украйна става ясно, че не е взето политическо решение за изпращане на крилати ракети "Таурус" на Киев, заяви днес министърът на отбраната Борис Писториус по време на пътуване до Швеция, цитиран от Ройтерс.

"В този разговор споменаваха постоянно, че все още няма политическо решение нито от страна на канцлера Олаф Шолц, нито от моя, по въпроса за изпращане на "Таурус" на Украйна", заяви Писториус на пресконференция.

Според министъра съюзниците на Германия не са разтревожени след скандала около разговора, записан от руснаци. Той каза, че вчера е информирал партньорите в Лондон и Вашингтон, че грешката е изолиран случай, предаде БТА.

"Не са ядосани или разтревожени заради Германия, защото знаят, че имаме правила и че такива неща може да се случат", каза Писториус.

Германският министър на отбраната заяви още, че думите на френския президент Еманюел Макрон, който призова съюзниците на Украйна "да не бъдат страхливи", не помагат за решаването на проблемите на Украйна.

"Не се нуждаем от дискусии за това да имаме повече или по-малко смелост", каза Писториус, цитиран от Франс прес. "Това всъщност не помага за решаването на проблемите, които имаме, когато става въпрос за оказване на възможно най-голяма помощ на Украйна", добави той.

Френският президент "призна" днес, че е призовал за "стратегически скок", като намекна за възможността за изпращане на западни войски в Украйна. Макрон също така смята, че Европа навлиза в момент, "в който не трябва да бъдем страхливи".

Шведският министър на отбраната заяви от своя страна, че е "важно да запазим (нашето) единство", за да подкрепим Украйна.

Германия и Швеция подписаха споразумение за засилване на сътрудничеството си по военни въпроси, по-специално в областта на ученията.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14