Новини

След срива на Facebook и Instagram: Има ли риск за данните и паролите на потребителите

   
След срива на Facebook и Instagram: Има ли риск за данните и паролите на потребителите
  google

Срив на социалните платформи Facebook и Instagram се случи във вторник. Проблемът засегна всички приложения на компанията Meta, включително приложението за комуникация Messenger, както и Threads. Според експерти сривът е засегнал потребители от цял свят и е бил един от най-големите за компанията, това коментираха пред Нова тв експертът по киберсигурност Любомир Тулев и психологът Лилия Стефанова.

По думите на киберексперта проблемът е бил вътрешен за Meta, като данните и паролите на потребителите по никакъв начин не са били застрашени. 

„Известно е, че когато човек скролва, се отделя голямо количество допамин, който пристрастява към социалните мрежи”, посочи психоложката. По думите ѝ бягството от реалността е друг фактор, който привлича потребителите.

Говорителят на Meta Анди Стоун съобщи, че технически проблем е довел до затруднения при използването на услугите на компанията от някои потребители. „Решихме проблема възможно най-бързо за всички, които са били засегнати, и се извиняваме за причиненото неудобство”, каза той.

Компанията не е отговорила на допълнителни въпроси относно причината за срива.

Има слухове и съвпадения със случващото се по света, но няма информация за теч на данни. В същия момент се е случило прекъсване на оптичните кабели под Червено море, което е пренасочило трафика през Европа и Азия. Това заяви киберекспертът Станислав Атанасов за NovaNews.

По думите му, тъй като има редовни опити за взломяване на социални акаунти, потребителите следва да си проверят свързаните имейли. „Преди дни имаше данни за пробив на сигурността в Meta, което позволява вземането на профила с активна нотификация. Това е или съвпадение, или нещо, което не е станало масово”, посочи той.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14