Икономика

Годишните заплати на жените са с 5 000 лв. по-ниски от тези на мъжете

   
Годишните заплати на жените са с 5 000 лв. по-ниски от тези на мъжете
  google

Близо 3 милиона души съставляват работната сила у нас. Това са всички над 15-годишна възраст, които предлагат труд, без значение дали към настоящия момент са заети, или безработни. Данните събра националното преброяване на населението отпреди две години и половина, а анализ, направен от Института за пазарна икономика, показва, че близо половината от всички жени у нас предлагат труд. Този дял е по-малък, отколкото при мъжете, но ако се направи разбивка ще видим, че 91% от тези жени вече работят, за разлика от представителите на мъжкия пол, при които заетостта е с процент и половина по-ниска.

Най-много от жените, които са част от работната сила, са на възраст между 45 и 64 години. Според анализа на института, разглеждайки различните възрастови групи впечатление прави, че жените не само стават част от работната сила по-късно от мъжете, но и приключват да работят по-рано от тях. Що се отнася до отделните области, на места се забелязват значителни разлики. Най-голяма част икономически активни жени има в столицата – 60%, а най-малка - в Кърджали, където спада почти наполовина. Областите с най-ниска разлика между половете в работната сила са в Югозападна България. Там мъже и жени работят почти поравно. Точно в противоположния край на страната обаче – на североизток, се намират регионите, в които сравнително голяма част от жените не са част от работната сила.

А какво работят дамите у нас? Най-много от тях са в преработващата промишленост – над 220 хиляди. Първите шест икономически дейности, в които са заети най-много жени, се допълват от търговия, здравеопазване, социална работа, държавно управление, хотелиерство и ресторантьорство. Най-малко представители на по-нежния пол – под 10 хиляди, изкарват хляба си в добиваната промишленост.

Това какъв брой жени работят в един сектор обаче съвсем не е показателно за съотношението им спрямо мъжете. Относно професиите, най-много жени работят в сферата на образованието – 80%. Следват здравеопазване, социална работа, финансови и застрахователни дейности, където процентите се движат между 70 и 80. Анализите показват че там, където се работи с хора и се разчита на личен контакт, жените са предпочитани пред мъжете, за разлика от дейностите, при които е необходима физическа сила и работа със специализирана механизация. Що се отнася до професиите, най-феминизирани са оказват тези, свързани с грижата за хора. Превесът на жените там достига 96%. Най-голям дисбаланс между половете в полза на мъжете пък има при шофьорите, където жените са едва 3%.

Въпреки че през последното десетилетие ръстът на заплатите е постоянен и разликата между двата пола намалява, дамите все още получават по-малко пари за разлика от силния пол.

Според последните данни, събрани по време на преброяването през 2021 г., разликата между средната брутна годишна заплата на мъжете и на жените, е от близо 5 хиляди лева в полза на силния пол. Най-голяма разлика в заплащането има във финансовия сектор – там тя може да достигне и 30%. А най-голяма в полза на жените, има в строителството, където те взимат с около 10% повече от мъжете. Причината е, че в тези обичайно доминирани от мъжкия пол нискоквалифицирани професии, обикновено дамите заемат ръководни позиции и съответно получават по-добро заплащане.

 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14