Свят

Съпругата на Зеленски отказа покана от Белия дом заради присъствието на вдовицата на Навални

   
Съпругата на Зеленски отказа покана от Белия дом заради присъствието на вдовицата на Навални

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски – Олена, отклони покана от Белия дом за 7 март, когато президентът на САЩ Джо Байдън ще произнесе годишната си реч. Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на източници.

Юлия Навалная също е отклонила поканата. Според един американски служител първата дама на САЩ Джил Байдън се е надявала да седне до двете дами, символизиращи съпротивата срещу руския президент Владимир Путин. Тяхното присъствие можеше да осигури мощен фон на речта на Байдън.

Потенциалното присъствие на Юлия Навалная, казаха източниците, „предизвика дискомфорт сред украинците“ поради минали изявления на нейния съпруг. След анексирането на Крим през 2014 година Навални каза, че украинският полуостров ще остане част от Русия. Възгледите на Навални по-късно се промениха и той се обяви в подкрепа на международно признатите граници на Украйна през 1991 г.

Юлия Навалная е отказала да присъства на речта на Джо Байдън поради умора, каза прессекретарят на Алексей Навални Кира Ярмиш. Само преди дни Навални, който почина в руски затвор, беше погребан в Москва. Има и друга причина за отказа на съпругата на Зеленски, разкриха източници на американския вестник. Киев не иска да разваля отношенията си с републиканците в този важен момент, когато се очаква Конгресът да гласува за военна помощ за Украйна.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14