Новини

Австрийските консерватори отхвърлят членството на България и Румъния в Шенген

   
Австрийските консерватори отхвърлят членството на България и Румъния в Шенген

Делегатите на консервативната Австрийска народна партия (АНП), участващи в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ, отхвърлят поисканото от България и Румъния членство в Шенген. "Шенгенската система не работи. Трябва да я ремонтираме и не бива да си затваряме очите за това", посочва генералният секретар на партията Кристиан Щокер.

АНП няма да подкрепят и програмата, с която ЕНП ще се яви на изборите за Европарламент през юни. Причината е, че платформата съдържа предложения като развитие на ядрената енергетика и разширяване на Шенген, които са неприемливи за АНП. Това съобщи Щокер, цитиран от австрийското издание "Курир".

"Имаме ясни позиции, към които ще се придържаме и от които не можем да отстъпим. В предизборния манифест има много добри предложения и точки, но има и няколко червени линии за нас", посочва Щокер в изявление. "Няма как да се съгласим с използването на ядрената енергия в Австрия. Ние сме и ще останем против ядрената енергия и занапред", допълва той.

АНП отхвърля и поисканото от България и Румъния пълноправно членство в Шенген. "Шенгенската система не работи. Трябва да я ремонтираме и не бива да си затваряме очите за това", посочва Щокер. Въпреки всичко той оценява положително факта, че някои от исканията на АНП в областта на борбата с незаконната миграция и в частност по отношение на политиката към така наречените сигурни трети страни са включени в програмата.

Щокер допълва, че АНП се отнася негативно и към отмяната на принципа на решенията на ЕС във външната политика и политиката на сигурност да се вземат с единодушие, а също и към плановете за постепенно премахване на двигателите с вътрешно горене. Сред исканията на австрийските консерватори е и да бъде поставено по-голямо ударение върху конкурентноспособността и върху намаляването на бюрокрацията и регулациите.

Европейската народна партия се събира на двудневен конгрес в Букурещ, за да постави началото на предизборната си кампания за вота през юни, съобщава БТА. Домакин на събитието е румънската Националнолиберална партия (НЛП), която като австрийските консерватори, е част от семейството на ЕНП.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14