Еко Новини

50 земетресения за 24 часа са регистрирани в Гърция

   
50 земетресения за 24 часа са регистрирани в Гърция

Интензивна сеизмична активност е регистрирана през последните 24 часа до остров Кефалония. Трусовете са леки с епицентър от около 10 км северозападно от селището Асос, съобщава bTV.

Според информацията на Националната обсерватория в Атина интензивната сеизмична активност е продължила до тази сутрин, като са регистрирани множество трусове, най-силният от които е бил с магнитуд 3,8.

Според гръцките сеизмолози тази активност по границата на Евразийската с Анадолската тектонска плоча е възможно да е свързана с бъдеща активност в района на Истанбул, но засега силата на трусовете не е достатъчно голяма за притеснение.

Вчера след обяд земетресение с магнитуд 4 бе регистрирано в Средиземно море край югозападния турски окръг Мугла.

В края на миналата година турският сеизмолог Наджи Гьорюр каза пред CNN Turk, че в района на Истанбул е възможно да има земетресение до 9 по скалата на Рихтер.

През август миналата година той прогнозира, че вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в района на Истанбул е над 60%. Гьорюр също така посочи, че мегаполисът не е готов за него, заради което при подобно развитие може да има много жертви.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14