Свят

Великобритания е готова да предостави като заем на Украйна всички замразени активи на Русия

   
Великобритания е готова да предостави като заем на Украйна всички замразени активи на Русия

Великобритания е готова да предостави като заем на Украйна всички активи, на Руската централна банка, които са били замразени в Обединеното кралство. Това бе заявено от Дейвид Камерън, министър на външните работи на Великобритания, пред Камарата на лордовете, както цитира "Гардиън" и БТА.

Тези средства може да бъдат използвани като гаранция за изплащането на репарации на Украйна от страна на Русия заради военната инвазия.
"Има възможност или да бъде отпуснат синдикиран заем, или да бъдат емитирани облигации, които да бъдат гарантирани със замразените руски активи. По този начин ще можем да дадем тези пари на украинците със съзнанието, че те ще ни бъдат върнати, когато Русия им плати репарации", заяви Камерън.

С тези средства Украйна може да купи оръжия и боеприпаси или да намали бюджетния си дефицит, посочва "Гардиън".

Британският външен министър отбеляза, че Великобритания планира да заеме много по-голяма сума на Украйна от замразените руски активи, които Европейският съюз обсъжда да ѝ предостави.

ЕС оценява на около 260 милиарда евро активите на Руската централна банка, които са под негов контрол, отбелязва "Гардиън". Планира се на Киев да бъдат предоставяни "извънредните" печалби, генерирани на базата на тези активи. Тези печалби се оценяват на около 4 милиарда евро годишно.

 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14