Новини

Светослав Малинов: Няма да има избори

   
Светослав Малинов: Няма да има избори

В бъдещия ЕП ще има по-различни пропорции между проевропейските и евроскептичните сили. Ново мнозинство на антиевропейски формации, които искат отслабване на ЕС или пък искат собствената им държава да напусне ЕС, няма да има.

Това мнение изрази пред БНР бившият евродепутат от ЕНП проф. Светослав Малинов, политолог и университетски преподавател.

Големият проблем, пред който ще се изправи новата ЕК, ще бъде войната в Украйна. Ще бъдат направени доста компромиси във водещи през последните десетилетия политики, отбеляза Малинов.

"Мандатът вървеше добре, с амбициозна програма, но след войната на Русия в Украйна всичко започна да се разглежда в тази светлина. В момента сме в тежък период. Тъй като войната не е завършила, трудно може да се говори за успешен мандат", коментира Светослав Малинов за първия мандат на досегашния председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, която се кандидатира отново.  

Преди евроизборите следва да се каже коя партия в кое политическо семейство би отишла, заяви политологът.

"Да бъде ясно дали съответните кандидати ще отидат в проевропейските семейства или в антиевропейските. Това е фундаменталното разделение."

Не само ПП-ДБ ще бъде коалицията, която ще излъчи кандидати за различните политически семейства, допълни той.

ЕК винаги е препоръчвала да не се смесват национални с европейски избори, напомни Малинов. "Смесването на темите не е добре за евроизборите."

Няма да има избори 2 в 1, прогнозира той.

Реакцията на Борисов след гласуваната оставка на кабинета "Денков" може да се обясни с "вътрешни, невидими за публиката договорки, които не са спазени", посочи политологът.

"Доверието не е загубено сега. Недоверието продължава да съществува.  Страхът от това, че избирателите ще санкционират прекалено сближаване, ги поставя в ситуация на взаимен контрол."

Евроизбори са сваляли редовно правителство у нас - през 2013 г., но тогава освен протести, се появи и ново мнозинство, изтъкна Светослав Малинов.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14