Икономика

Готвят забрана на смяната на ЕГН след навършване на 18 години

   
Готвят забрана на смяната на ЕГН след навършване на 18 години

ЕГН-то да не може да се сменя след навършване на пълнолетие, предлагат депутатите от ПП-ДБ, които са внесли промени в Закона за гражданската регистрация. Сред вносителите са Божидар Божанов, Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев, Христо Петров.

Според тях от една страна така ще могат да се коригират допуснати грешка, а от друга ще се избегнат злоупотреби, пише „24 часа“.

В мотивите си вносителите обясняват, че макар и рядко, се случват злоупотреби с ЕГН. Най-често се променяла датата на раждане, но това можело да доведе до скриване на административни санкции, полицейски регистрации, запори.
Прекият повод за законопроекта най-вероятно е случаят около ЕГН на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса. Първоначално от ЕСГРАОН обявиха, че той е имал два ЕГН. После се оказа, че няма съдебно решение, с което да е правена промяна, а накрая МВР обяви: "Има период от 1997 до 1999 г., когато служител на ЕСГРАОН по неустановена причина е подал данни, с които Мартин Ангелов Божанов е бил Мартин Ангелов Ангелов и са променени последните 5 цифри от неговия ЕГН. Никога не е имал документ за самоличност с променено име и фамилия."

Покрай Нотариуса стана ясно, че не само той, но и още 94 452 българи са със сменен ЕГН, съобщи Главна дирекция ГРАО в МРРБ.

 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14