Икономика

Цените на петрола остават стабилни след силните данни за търговията на Китай

   
Цените на петрола остават стабилни след силните данни за търговията на Китай

Цените на петрола са стабилни в четвъртък на фона на оптимистичните данни за китайската търговия и след като докладът за запасите в САЩ показа по-слабо от очакваното увеличение на запасите от суров петрол и сериозно свиване при горивата, пише Ройтерс.

Въпреки това очакванията, че Федералният резерв на САЩ може да отложи разхлабването на политиката си помрачиха леко настроенията на петролния пазар.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняват незначително със 7 цента, или 0,08%, до 82,89 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се понижава с 5 цента, или 0,06%, до 79,08 долара за барел, въпреки че ръстът на вноса и износа на Китай надмина прогнозите.

„Данните за търговския баланс на Китай са положителен знак за перспективите за търсенето на петрол“, казва независимият анализатор Тина Тън. Тя обаче добавя, че настроенията за избягване на риска доминират на финансовите пазари, тъй като акциите на Wall Street поевтиняват.

Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, отчете ръст от 5,1% на вноса през първите два месеца на 2024 г. спрямо година по-рано до около 10,74 млн. барела на дневно, показват митнически данни в четвъртък, тъй като рафинериите са купували активно суров петрол, за да се справят с продажбите на горива по време на китайската Нова година.

Износът на рафинирани продукти от Китай в периода от януари до февруари е спаднал с 30,6% на годишна база до 8,82 млн. тона, намалявайки предлагането за световните пазари.

Оптимистичните данни за търговията от Китай, втората по големина икономика в света, показват, че подобрението при търговията e окуражаващо за властите, които се опитват да подкрепят затрудненото икономическо възстановяване.

И двата бенчмарка на петролния пазар поскъпнаха с около 1% в сряда, след като стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали за шеста поредна седмица, увеличавайки се с 1,4 млн. барела, но значително по-слабо от повишението от 2,1 млн. барела, прогнозирано от анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Запасите от бензин и дестилати са намалели повече от очакваното, показват още данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Пазарите вече се подготвят за риска първото намаление на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ да бъде отложено за втората половина на тази година, според проучване на Ройтерс сред валутни стратези.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че продължаващият напредък по отношение на инфлацията "не е гарантиран", въпреки че централната банка на САЩ все още очаква да намали основния си лихвен процент през тази година.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14