Новини

Габриел: Колкото по-скоро България и Румъния се присъединят към Шенген и по суша, толкова повече възможности ще имаме срещу миграцията

   
Габриел: Колкото по-скоро България и Румъния се присъединят към Шенген и по суша, толкова повече възможности ще имаме срещу миграцията

Колкото по-скоро България и Румъния се присъединят към Шенген и по суша - нещо, което вече заслужиха, толкова повече възможности ще имаме да се справим с предизвикателствата, свързани с миграцията. Това заяви във втория ден от конгреса на ЕНП в Букурещ вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел. Тя подчерта, че страната ни има ключова роля за опазване на външните граници на ЕС.

Габриел благодари на председателя на ЕНП Манфред Вебер за подкрепата му за България и ГЕРБ “в най-трудните времена през последните две години” и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за подкрепата по ключови политически теми като Шенген, еврозоната и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Като основни приоритети тя очерта сигурността в Черно море, укрепването на границите, продължаващата подкрепа за Украйна, енергийната сигурност. “Трябва да инвестираме повече в енергийни мрежи. Видяхме какво се случи в Украйна заради агресията на Русия. Ролята на България, Гърция и Румъния е ключова в това отношение. Трябва да намалим зависимостта си”, каза Габриел. 

Тя допълни, че повече от всякога е необходима близка координация със съюзниците ни от НАТО и подчерта, че България подкрепя Украйна, Република Молдова и Грузия по пътя им към ЕС.

На финала Габриел призова за създаването на фонд за европейска култура и подкрепа на културните индустрии. Тя сподели подкрепата си за номинацията на Урсула фон дер Лайен като водещ кандидат в листата на ЕНП за изборите за Европейски парламент през юни. Веднага след изказването си Мария Габриел отиде до Урсула фон дер Лайен и двете се прегърнаха.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14