Новини Свят

Швеция официално се присъедини към НАТО

   
Швеция официално се присъедини към НАТО

Швеция официално се присъедини към НАТО, съобщи правителството на САЩ, цитирано от ДПА.

Шведското правителство официално реши, че Швеция се присъединява към НАТО, каза на пресконференция шведската енергийна министърка Ебба Буш, цитирана от Ройтерс.

Шведският премиер Улф Кристершон е във Вашингтон, за да предаде пълната документация за пълноправното членство, а в изявление на Белия дом преди речта на президента Джо Байдън "За състоянието на Съюза" се казва, че Швеция ще се присъедини днес.

"Присъствието на Швеция като съюзник на НАТО ще направи Съединените щати и нашите съюзници още по-сигурни", се казва в изявлението. Шведското правителство отделно заяви, че днес ще вземе официалното решение за присъединяване на страната към НАТО. За НАТО присъединяването на Швеция и Финландия, които имат обща граница с Русия от 1340 км, е най-значимото разширяване от десетилетия насам. То е и удар за руския президент Владимир Путин, който се опитва да предотврати по-нататъшното укрепване на алианса, предаде БТА. Швеция ще се възползва от гаранцията за обща отбрана на алианса, според която нападение срещу една страна членка на НАТО се счита за нападение срещу всички страни членки, припомня Ройтерс.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14