Новини

Коалиция или нищо: ГЕРБ покани ПП-ДБ на преговори в Партийния дом

   
Коалиция или нищо: ГЕРБ покани ПП-ДБ на преговори в Партийния дом

Коалиция или нищо - това е най-общо духът на поканата, която днес преговорният екип на ГЕРБ-СДС изпрати на ПП-ДБ. 

Преговорите ще започнат в събота сутринта и ще се водят в сградата на бившия Партиен дом. Първоначално от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС съобщиха, че разговори ще има в петък, събота и неделя, но разговорите утре вече са отменени.

Поканата, с която OFFNews разполага, е адресирана до Кирил Петков и Атанас Атанасов, но не и до Христо Иванов, който също е част от преговорния екип на ПП-ДБ. В събота по същото време ще се проведе третата Национална конференция на "Да, България", чийто лидер е Иванов.

От документа става ясно, че ГЕРБ няма да разговаря за министерски кресла и постове, докато не се постигне съгласие по предложеното от тях коалиционно споразумение.

"Считаме, че едва след като и ако постигнем съгласие по споразумението и механизма за управление, можем да продължим съвместно по изработването на законодателната и управленска програми", пишат в поканата Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян - преговорният екип на ГЕРБ-СДС.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му повече няма да влиза в сглобки и настоя за подписването на коалиционно споразумение. Същият призив бе отправен и от санкционирания по глобалния закон за корупция "Магнитски" председател на ДПС Делян Пеевски (движението има двама председатели - Пеевски и Джевдет Чакъров), който продължава да твърди, че не участва във властта.

Тази покана бе отхвърлена от ПП-ДБ и на брифинг в парламента миналата седмица заявиха, че работата по приоритетите трябва да продължи, а ако сглобката ще се превръща в коалиция - това трябва да стане най-рано след 9 месеца.

Този вторник Националното съвещание на ГЕРБ реши да даде "последен шанс" за общо управление с ПП-ДБ и подкрепи проекта за коалиционно споразумение, което бе изпратено до партньорите им във властта. До този момент лидерите на ПП-ДБ отказват да коментират по същество документа и дали биха се съгласили с него.

Междувременно обаче ПП-ДБ пришпориха гласуването на оставката на кабинета "Денков", което стана вчера с пълно мнозинство в НС. Заради това и вчера, и днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма "никаква надежда" за общ кабинет с ПП-ДБ.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14