Новини Свят

Купуват 800 000 снаряда за Украйна от производители извън ЕС

   
Купуват 800 000 снаряда за Украйна от производители извън ЕС

Осигурено е финансирането за закупуване на 800 000 артилерийски снаряда за Украйна от производители извън Европейския съюз, обяви президентът на Чехия Петър Павел. Според чешката информационна агенция ЧТК за инициативата на Прага финансово са допринесли 18 страни. Междувременно властите в град Суми в Североизточна Украйна съобщиха, че днес следобед Русия е нанесла там ракетно-авиационен удар. Повредени са обекти от гражданската инфраструктура. Засега няма данни за жертви. Материалните щети тепърва ще се оценяват. Тази сутрин от руски самолет в района на Черно море е била изстреляна ракета и по Одеска област. 

Не се съобщава за пострадали и разрушения. 

При снощния руски удар по одеса загинаха 5 души. Той беше нанесен по време на посещението на гръцкия премиер Мицотакис, който се срещна в пристанищния град с украинския президент Зеленски. 

Рано тази сутрин жителите на руския град Череповец съобщиха за експлозия в района на металургичния комбинат на компанията "Северстал". Губернаторът на Вологодска област Георги Филимонов съобщи, че в района на доменната пещ е попаднал дрон с неустановена принадлежност. 

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини френския президент Еманюел Макрон, че все повече въвлича Франция във войната в Украйна. Повод за коментара на Песков беше скорошно изказване на Макрон, в което той не изключи изпращането на НАТО-вски войски в Украйна. 

"Господин Макрон поддържа линията си за нанасяне на стратегическо поражение на нашата страна. Той продължава все повече да въвлича Франция в тази война. Според нас това по никакъв начин не отговаря на интересите на французите", каза Песков. 

Секретарят на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев посочи, че започналото наскоро учение на НАТО "Непоколебим защитник" повишава напрежението и дестабилизира ситуацията в света.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14