Анализи

ПП-ДБ се тресе заради нов опит на зелените да блокират инфраструктурните проекти у нас

   
ПП-ДБ се тресе заради нов опит на зелените да блокират инфраструктурните проекти у нас

В последните дни български зелени активисти, подпомогнати от англичани, гърци и швейцарско НПО, правят опит да наложат тотален контрол върху процедурите по одобрение на проектите от национално значение. Преди две години Европейската комисия предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България за неспазване задълженията съгласно Директивата за местообитания. Процедурата по това нарушение започва през януари 2019 г. Причината е, че България заедно с още 12 държави не са разработили и одобрили важен документ за опазване биоразнообразието в Европа, наречен Специфични и подробни природозащитни цели за зоните по Натура.
Зоните по НАТУРА са голямата слабост на еколозите. Още през 2007 г.те успяха да вкарат в НАТУРА над 35% от територията на страната. За това им бяха платени 9 милиона лева от държавния бюджет. Оттогава само в първия програмен период за биоразнообразие са усвоени 700 милиона лева. За настоящия числото отива над 1 милиард лева.

ЗАЩО ЦЕЛИТЕ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ?

Въпреки насаденото от зелените мнение, в зоните по НАТУРА могат да се извършват инвестиционни дейности, включително и строителството. Много проекти бяха разрешени, след като бяха одобрени оценките за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост със зоните по НАТУРА. И имаха предвидени адекватни компесаторни мерки. Въпреки отпора от страна на еколозите, част от проектите в зони по НАТУРА бяха реализирани.

Подробните цели са нов голям шанс за зелените да наложат във всяка една зона по НАТУРА такива ограничения, които на практика превръщат мястото в резерват. Това им дава възможност за контрол върху цялата икономическа дейност на 40 000 кв. километра от територията на страната.

Преди година МОСВ пусна задание и поръчка за разработване на "Специфичните и подробни природозащитни цели за зоните по НАТУРА". Зелените се явиха на нея, скрити зад консорциум с участието на английската фирма "Нейчър бюро" с управител Пол Гориъп и участник друг британец - Ричард Уайт. Той е морски биолог, но и експерт по местообитания на влечуги, земноводни и костенурки. Точно тяхното наличие на различни места провали и забави големи инфраструктурни проекти. Въпреки Брекзит, англичаните са забъркани в доста обществени поръчки у нас. Колко е законно това, когато става въпрос за изразходване на европейски средства, е доста съмнително. 
Целта за включване на чужденците е ясна. Те трябва да легитимират предстоящите забрани в зоните по НАТУРА с обяснението, че така е в Европа.

Други лобисти на нашите зелени са еколозите от швейцарската НПО - WWF. Отделно имат и сериозна подкрепа в Брюксел от Силвия и Борис Бърови. И двамата произлизат от Българското дружество за защита на птиците. Сега са на важни постове в Брюксел и активно работят в полза на нашите зелени, като им уреждат поръчки за милиони с директно финансиране от Европейската комисия.

Зелените не успяха да спечелят поръчката, защото експертната научна общност извън БАН, не желае да работи с тях. Затова минаха на план Б. Да уредят Специфичните и подробни природозащитни цели, да се разработват от Природонаучния музей и БАН. Докато Борислав Сандов и Тома Белев управляваха МОСВ, дадоха 11 милиона лева без търг или конкурс на Природонаучния музей. Там работят много от техните активисти, включително и зам.-директорът Стоян Бешков, който е член на Изпълнителното бюро на партия "Зелено движение". От ноември 2023 г . съпредседател на Зелено движение е Тома Белев. В момента еколозите правят опит за политически натиск поръчката да се даде на Природонаучния музей, въпреки че вече има избрани изпълнители. Това води до раздор в коалицията ППДБ, като от ПП са категорично против.

Използването на зоните по НАТУРА от зелените за налагане на екологичен рекет е стар техен прийом. Също така и използването на чужденци за алиби и валидиране на техните намерения е често използван метод. Пример за начина как еколозите използват чужденци е вчерашната информация за въздуха в София. От зеленото НПО - "За Земята", чийто активист е Борислав Сандов, пуснаха германец да прави изследвания за чистота на въздуха в столицата. Заключенията на немеца са толкова апокалиптичти, че трябва градът едва ли не да бъде евакуиран. Нещо, което категорично е опровергано от Министерство на околната среда и водите.

Ако се допусне зелените да разработват Специфичните и подробни природозащитни цели за зоните по НАТУРА, ще е реална опасността 1/3 от страната да спре всякаква икономическа дейност и продължаващото обезлюдяване да се задълбочи до невъзвръщаеми размери.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14