Икономика

Икономическият министър: Увеличаване на заплати в Ел Би Булгарикум може да доведе до фалит

   
Икономическият министър: Увеличаване на заплати в Ел Би Булгарикум може да доведе до фалит

Днешното заседание на Народното събрание ще е изцяло за парламентарен контрол.

На въпроси от народните представители отговарят вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, както и министрите в оставка Георги Гвоздейков, Богдан Богданов , Тодор Тагарев, Андрей Цеков, Атанас Славов, Галин Цоков, Христо Хинков и Кирил Вътев.

"Да сте щастливи, горди и уверени". С тези думи откри днешното пленарно заседание председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Приемете нашето признание, че сте по-красивата и по-добрата половина от човешкия род, както и благодарност. Честит празник, допълни той.

Заседанието продължи с декларация от името на "Има такъв народ". Станислав Балабанов поздрави дамите в зала за красивия празник днес.

"Къде е прокуратурата, ще извърши ли проверка за магистралите, в които има множество нарушения. Вие искате да превземете държавата, господа управляващи, искате да продължавате да реформирате, за да живеем по-добре ли? Вие луди ли сте? Ще продължавате да крадете и да пътувате по една магистрала, тази на лъжата", каза Балабанов от трибуната на НС.

През 2018 г. третият кабинет „Борисов“ сключи договори с близки до ГЕРБ фирми за изграждане на АМ „Хемус“, после парите изчезнаха, част от тях „бяха изнасяни с чували“, прочете Станислав Балабанов. Тогава, по думите му,  Бойко Рашков, който в момента е част от управлението с този, когото собственоръчно арестува – Бойко Борисов, беше убеден, че с тези пари са се напълнили шкафчетата на Борисов.

„През 2022 г. Кирил Петков и Асен Василев, като част от служебния кабинет на президента Радев, остро заклеймиха инхаус процедурите в пътното строителство. като „нагла и брутална корупционна схема“.  Днес на практика и двамата управляват, ако трябва да използваме тяхната реторика, с бащата на тази корупционна схема“, припомни Балабанов.

През 2023 г. „Продължаваме промяната-Демократична България“ и техният министър на МРРБ извършиха тотална „гавра“ с доверието на хората, които са ги избрали, узаконявайки наново корупционните инхаус процедури, които дори индексираха, т.е. решиха да плащат от нашите пари още повече на тази корупционна схема, продължи депутатът. И в тази връзка попита къде са парите на българските избиратели, как е възможно 5 години „да се крадат по този отвратителен начин нашите пари, как за 8 месеца един камък не е преместен, къде са сега Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Рашков, които да се изпаряват срещу корупцията, къде е прокуратурата, ще извърши ли проверка“.

Балабанов припомни, че преди 8 месеца регионалният министър Андрей Цеков е заявил, че договори сключени през 2018г. и 2019 г., не могат да бъдат изпълнени сега при същите условия без индексация. Изборът, по думите на министър, е или да продължим бездействието по строителството на „Хемус“ за 1 или 2 години, ако решим да започваме от самото начало, или да намерим начин тя да се случи. За да се случи, трябва да си свършим работата като изпълнителна власт, е заявил Цеков, цитиран от Станислав Балабанов.  

Осем месеца по-късно като народен представител от ИТН той е решил да попита министъра  какво става с промяната, строи ли се „Хемус“, къде са отишли над 1,4 млрд лв.. По думите на Балабанов от официалния отговор става ясно, че на 6 от 9-те лота на АМ“Хемус“ няма никакво строителство.

"От 2 години в "Ел Би Булгарикум" ЕАД проблемите не стихват". Това заяви Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол във въпрос към икономическия министър за ескалиращо напрежение между служители и изпълнителния директор.

Директорът Иво Лилов заплашвал служителите във Видин, по думите й. В същото време назначавал хора за 3500 лева заплата. А обяснявал на служителите, че пари за ръст на заплатите няма. Прикривате ли корупция в предприятието, попита Нинова.

"Всичко това, което правите е съсипване на всичко българско, но защо правите това", попита още тя.

Букет от червени рози получи лидерката на БСП Корнелия Нинова от министъра на икономиката Богдан Богданов .

Той дойде в парламента подготвен по повод 8 март, а след това отговори на въпрос на Нинова за проблеми в "Ел Би Булгарикум".

"За първи път от почти година дружеството ще отчете печалба на оперативна база, по думите му. Увеличена е и продукцията на дружеството. Дружеството работи само с първокласно българско мляко", категоричен бе министърът на икономиката.

Млякото се доставя директно от фермите на производителите. За януари 2022 средният разход за заплата на служител е 1849 лева, а за 2024 -2746 лева. Това е ръст от 33% за 2 години. Получавани са бонуси за Великден и 8 март за дамите. 38735 лева е разходът за един служител на годишна база през 2023 . Не може да се увеличат заплатите, както искат синдикатите, защото това щяло да доведе до фалит на дружеството.

Нинова недоумява защо българското масло е по-скъпо от немското и полското. Богдан Богданов й отговори, че предишното ръководство необосновано е намалило цените въпреки ръста на производствените ресурси.

Единствено за имотите в местност Червенка в землището на Черноморец с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната (МО) могат да бъдат предприети действия по отнемане на управлението от ведомството, каза министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.

Той отговори на въпрос  на народните представители от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев и Галя Василева, относно искане от инициативен комитет за възстановяване на собствеността на наследниците на имотите в бившите военни поделения в местностите Акра, Таласакра и Червенка, град Черноморец.

На територията на местностите Акра и Таласакра попадат два имота, които не са с отпаднала необходимост за МО. Министърът обясни, че те са предназначени за непосредствено осъществяване на отбраната на страната. На територията на местност Червенка МО управлява от името на държавата пет имота публична държавна и два частна държавна собственост. Същите са с отпаднала необходимост за министерството, добави министърът.

По думите му имотите, намиращи се в местностите Акра и Таласакра, не са с отпаднала необходимост.

Министърът обясни още, че имотите с отпаднала необходимост в управление на МО, намиращи се в местност Червенка, не могат да бъдат включени в Държавния поземлен фонд.

"Надяваме се новото ръководство на Община Шумен да прояви необходимата активност, да предостави липсващите документи. От наша страна ще получи само съдействие". Това каза по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев в отговор на въпрос от Веселин Вешев ("Възраждане") относно опазване на сградата на бившата ветеринарна лечебница в град Шумен.

Както изтъкна вносителят на запитването, сградата е построена в началото на 20-и век и постоянно е обслужвала нуждите на града от ветеринарна лечебница. Тъй като не се ползва от години, тя се руши.

Министър Вътев припомни съдбата на сградата и какво я е довело дотук, като започна от 2018 г., когато директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Шумен уведомява Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), че не се извършва дейност в имота, състоящ се от лечебница, битова сграда, физиотерапия и стационар, поради недостатъчни финансови средства за поддръжка и ремонт на сградите. В докладната записка е посочен също така заявеният интерес от страна на Община Шумен за придобиване на имота с поет ангажимент да се съхрани сградата в настоящия ѝ вид.

През 2020 г., със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, имотът е отнет.

По същество имотът не служи за осъществяване на присъщи на Министерството на земеделието и храните и БАБХ функции, като същевременно генерира разходи. Липсва и перспектива за използването му по предназначение. Той е загубил качеството си на имот публична държавна собственост.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14