Новини

Ново напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ за управлението преди началото на преговорите

   
Ново напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ за управлението преди началото на преговорите
  google

Ключовите преговори за управление на страната след ротацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ започват утре в 18.00 часа, веднага след националната конференция на "Да, България". И днес не липсваше напрежение между партньорите във властта. ГЕРБ настояват за половината министри, а ПП-ДБ държат първо да се говори за регулаторите, след това за всичко останало.

Въпреки призивите от ПП-ДБ да се включи в преговорите за правителство, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отклони поканата.

"Аз съм трогнат от поканите им, но моето разбиране за премиер е да води преговорите за кабинет, който може да ръководи. 100 % решението е оставено в ръцете на Мария Габриел, защото тя ще работи с тези министри, тя ще носи отговорност и подписът накрая, под всяко едно решение ще е неин", каза Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Кирил Петков посъветва Бойко Борисов:

"Ако иска да преговаря, да дойде утре на срещата и да говориме по всичките тези теми. Ако иска да делегира на Мария Габриел, да делегира. Разбира се, с удоволствие ще говорим с нея също, но тази идея: хем делегира, хем преговаря през камерите е абсурдна. Кабинет има смисъл само и единствено, ако нашите реформи продължават. Ако не продължават, няма смисъл. Няма да продължим едно правителство, само за да има правителство", подчерта Кирил Петков - съпредседател на ПП.

ГЕРБ настояват министерските постове да са разпределени по равно.

"Ако те продължат, а те продължават да сменят поголовно, дори когато са в оставка, аз мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър, но ако Мария Габриел може да работи с него, да работи. Ако иска да държи корумпирани министри, където за десетки хиляди ....
- Корумпиран ли е спортният министър?
- В спортното министерство задържаха подкупи за десетки хиляди левове", заяви Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

"- Ще се откажете ли от Асен Василев като министър на финансите, днес отново господин Борисов повтори, че за него той е неприемлив?
- Каня господин Борисов утре да дойде в 18.00 часа и да ми каже в лицето тази негова идея.

И тук искам да му направя едно предупреждение - да спре да дава епитети. Вчера - някой бил "Послушко", днеска някой бил "корумпиран", трети бил лош. Това не помага. Ние се държиме с голямо уважение към екипа, преговорния екип на ГЕРБ. Единственото, което прави, е да възпалява и да прави тези преговори по-трудни. Ние влизаме с конструктивен тон и този конструктивен тон ще го запазим", категоричен е Кирил Петков - съпредседател на ПП.

И по дневния ред на преговорите - с какво да се започне - има противоречия.

"Това, което говорят, ако беше в друго време, вие може би щяхте да обявите този, който го казва за луд. Аз първи път разбрах, че министрите в управлението на страната е второстепенно и всъщност ние сме държава на регулаторите. Ми, ето ви една оферта тогава - ГЕРБ вземат всички министри, даваме им външно министерство и съответно да предложат регулаторите да ги гласуваме само с техни хора", добави Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

"Едното служи, за да го има другото. Правителството служи, за да могат да се случат реформите, да се изчисти съдебната власт от нотариуси, джуджета и всичко останало. И регулаторите да започнат да работят за хората. Това ни интересува", отсече Христо Иванов - ПП-ДБ.

"Като гледам червените рози, които ПП дават на БСП, искам да ги предупредя, че с комунистическата партия няма да управлява и няма да дели регулатори", подчерта Борисов.

"Моят приятел Бойко Борисов явно се е заредил с много адреналин в Букурещ. Съвсем приятелски, макар и през медиите, аз ще му кажа, разбира се и на четири очи, като се видиме. Но заприличал е на Румен Радев. В смисъл: една добра дума не казва за общото ни правителство", каза Атанас Атанасов - ПП-ДБ.

Борисов посочи, че не са коментирали ротацията с ДПС, за да няма шумове в системата.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14