Икономика

Кристалина Георгиева ще се кандидатира за втори мандат начело на МВФ

   
Кристалина Георгиева ще се кандидатира за втори мандат начело на МВФ
  google

Кристалина Георгиева е изразила желание да се кандидатира за втори мандат начело на Международния валутен фонд при условие, че получи подкрепата на страните членки на организацията. Това посочва в прессъобщение на Българската народна банка управителят ѝ Димитър Радев. 

В съобщението на БНБ се казва, че Радев и Георгиева са провели разговор, в който е била обсъдена възможността за нов мандат на настоящия директор на Фонда. В отговор на въпрос дали би приела да бъде номинирана отново, Георгиева е заявила, че "за нея ще бъде чест да го направи, при условие, че получи подкрепата на членовете на МВФ".

"Кристалина Георгиева спечели високото уважение и доверие на страните членки на МВФ през годините на мандата си като управляващ директор на фонда. Под нейно ръководство МВФ подкрепи глобалната икономика с широкомащабно финансиране на близо 100 страни членки, докато се справяха с COVID пандемията, войната в Украйна и кризата с разходите за живот. Много от моите колеги, управители на МВФ, биха искали да я видят като управляващ директор на институцията за втори мандат – мнение, изразено и от министъра на финансите на Франция Бруно Льо Мер по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Сао Паоло", коментира Димитър Радев.

В тази връзка, българските власти ще продължат да се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация в съответствие с процеса на МВФ за избор на управляващ директор на институцията, завършва съобщението.

 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14