Новини

Десислава Атанасова вече е сред най-богатите българки с 15 000 лв. заплата и доживотна пенсия в същия размер

   
Десислава Атанасова вече е сред най-богатите българки с 15 000 лв. заплата и доживотна пенсия в същия размер
  google

Новата конституционна съдийка Десислава Атанасова вече е сред най-богатите българки, с една от най-високите държавни заплати, пише pik.bg.

Тя и досега демонстрираше извънредно висок стандарт, но луксът вече й е гарантиран доживотно.

Всеки един от 12-те конституционни съдии в България получава двойно по-голяма от депутатската заплата, която към днешна дата е 6760 лева. Така, след като встъпи в длъжност в КС, в следващите 9 години Атанасова ще получава месечно възнаграждение от 13 520 лева. Това обаче не е финалната сума. Към нея ще бъдат включени и полагащите ѝ се добавки за трудов стаж. Така в джоба ѝ всеки месец ще влизат около 15 000 лева, изчисляват от НОИ.

Проста сметка показва, че за година Атанасова ще получава по 180 хиляди лева от възнаграждения. За 9 години сумата набъбва до 1,6 млн. лева. Вероятно обаче тя ще бъде още по-висока, тъй като депутатската заплата непрекъснато расте, а правопропорционално с нея се повишава и тази на съдиите в КС.

Тлъстото заплащане обаче съвсем не е единствената привилегия, на която ще се радва Атанасова, докато заема длъжността си на конституционен съдия. Тя ще има личен луксозен служебен автомобил с шофьор и безлимитно гориво. 

Най-големият бонус за всеки член на КС в България е пожизнената пенсия в цял размер, която държавата му плаща след изтичането на мандата му. По подобие на президенти, премиери и председатели на НС за пенсионираните конституционалисти таванът не важи.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14