Автомобили

Tesla пусна товарен Model Y в Европа

   
Tesla пусна товарен Model Y в Европа

По-рано тази седмица Tesla представи уникален двуместен Model Y, предназначен изключително за френския бизнес пазар. Въпреки че външно прилича на стандартния Model Y, този вариант предлага значително по-голям багажник - характеристика, стратегически насочена към използване на данъчните предимства във Франция.

Решението за пускането на този автомобил във Франция произтича от данъчните облекчения, които се предлагат за служебните автомобили (TVS). Като оборудват Model Y само с две места и го продават изключително на фирми, френските предприятия могат да се възползват от значителни данъчни икономии.

По същество задната част на автомобила е превърната в просторна зона за съхранение на вещи с общо пространство от 2158 литра, което се равнява на товарния капацитет на стандартния двуредов Модел Y със сгънат втори ред.

 

Tesla пусна товарен Model Y в Европа - 2

Интересно е, че Tesla не произвежда тези автомобили в тази конфигурация директно от завода. Вместо това, след сглобяването на Model Y, автомобилите се предават на специализирана група за оборудване на автомобили, наречена Gruau. Gruau персонализира превозни средства за различни цели, включително медицински транспорт, погребения, правоприлагащи органи и хранителни услуги. Модел Y може да бъде приспособен с различни конфигурации на задната част, като капаци за багаж, чекмеджета, защитни решетки, точки за закрепване и др.

За Tesla този подход представлява още една възможност да се възползва от вратичките в държавните субсидии в полза на своите клиенти. Във Франция фирмите могат да избегнат местните данъци TVS за употребявани в търговската мрежа автомобили, ако те отговарят на определени критерии, един от които е конфигурацията на седалките. По този начин, като оборудва Model Y само с две предни седалки, Tesla може да спази този критерий.

Макар че държавните субсидии често предизвикват смесени мнения, способността на Tesla да адаптира продуктите си към местните разпоредби демонстрира силен ангажимент за разбиране и използване на пазарната динамика. Подобни стратегии са прилагани и в други региони, като например предлагането на Model 3 с ограничен пробег в Канада. Към момента двуместният Model Y не е достъпен за директна покупка от френския магазин на Tesla и се продава като придобивка от типа "бизнес за бизнес" . Информация за цените в сравнение със стандартния Model Y към момента не е налична.

Tesla планира да представи този уникален автомобил в различните си магазини във Франция от този месец до лятото.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14