Новини

Васил Терзиев със стъпки за спасяване на три сгради, които са паметници на културата

   
Васил Терзиев със стъпки за спасяване на три сгради, които са паметници на културата

Кметът на София Васил Терзиев е предприел стъпки към реставрация на 3 сгради, паметници на културата в столицата, които са в лошо състояние. Това съобщи самият той във фейсбук и обеща да се погрижи за 250 постройки, които представляват културна ценност.

Ето и целия му пост:

Преди две седмици обявихме началото на процеса по реставрация на емблематичната сграда на хотел „Париж" на бул. „Княгиня Мария Луиза". Тогава поех ангажимент да опитаме да се погрижим и за още от тези 250 сгради, паметници на културата в София, които са в лошо състояние. Ето я следващата стъпка:

Подадох писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за преразглеждане на становищата за три сгради в центъра в града. Това са сгради, които са застрашени да загубят своята културно-историческа стойност и напълно да изчезнат поради инвестиционни намерения, предвиждащи тяхното надстрояване, пристрояване или напълно събаряне.

Първата сграда е на ул. „Любен Каравелов" 34, построена е през 1941 г. и е един от характерните образци на архитектурата в стил „рационализъм", запазени в София. Тя е била собственост на видния български юрист, общественик, историк и публицист проф. д-р Константин Кацаров. Заявените инвестиционни намерения променят параметрите на сградата, стила и културно-историческата й стойност.

Втората сграда се намира на ул. „Мизия" 9.

 

В нея е живял известният художник и преподавател проф. Симеон Велков. Отрицателни становища вече са дадени и от кмета на район "Средец" и Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

Третата сграда е на ул. „Стара планина" 9 и е част от определената в Закона за културното наследство охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна ценност „Учебна сграда, бивша Първа мъжка гимназия".

 

Вярвам, че тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния си вид и да се използват. София няма как да има бъдеще, ако не се грижи за историческите си ценности като част от недвижимото културно наследство.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14