Анализи

България е в топ 10 за лятна ваканция на германците през 2024 г.

   
България е в топ 10 за лятна ваканция на германците през 2024 г.

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. Това съобщиха за TravelNews от Германската туристическа асоциация (DRV) по време на завършилото изложение ITB Berlin 2024. „Германците започнаха отново да правят ранни резервации и се отчита ръст от 30% до този момент в сравнение с миналата година“, заяви Норберт Фиебиг, президент на организацията. Най-много записвания има за Турция (Анталия е с ръст от 28%), Испания (Майорка с 20%), следват Гърция, Египет, Португалия, Италия, Тунис. България е на осмо място като популярна дестинация за 2024 г., а след нея в челната десетка са още Дубай (ОАЕ) и Малдиви, обясни Фиебиг.

Най-добре представящите се дестинации според доклада на DRV са Турция, отбелязвайки 39% ръст на продажбите в сравнение с миналата година, Португалия (+36%), ОАЕ (+47%) и САЩ (+42%). Дестинациите в Източното Средиземноморие също се очаква да увеличат своя дял от продажбите от 36% на 44% за следващото лято в сравнение с предпандемичната 2019 г.

 

Норберг Фиебиг

Близо 80% от германците искат да пътуват през тази година, като се очаква да похарчат повече пари в сравнение с 2023 г. Това е най-пътуващата в чужбина нация в света. Разходите за пътувания на германците надхвърлят 79 млрд. евро през 2023 г., като са надминати нивата от 70 млрд. евро преди пандемията, показват данните на Германската туристическа асоциация (DRV).

Германският туроператор DER Touristik, който води най-много туристи по Българското Черноморие, обяви ръст от 18% в записванията за летния сезон у нас към този момент в сравнение със същия период на миналата година. „Не можем да реализираме огромни обеми заради липсата на полети от Германия до морските ни летища“, коментира пред TravelNews Калин Сутев, представител на концерна, управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“ и член на Асоциацията на инкамънг агенциите. Туроператорът водеше най-много германски туристи у нас преди пандемията – над 150 000 човека, но нивата все още не са възстановени.

„Надеждата е да реализираме обемите от миналата година и да са малко повече, като се опитваме да вземем групови самолети“, обясни Сутев. След пандемията германските туроператори се обединиха и ползват общи чартъри до летищата във Варна и Бургас. Проблем е липсата на чартърни авиокомпании, които да оперират до Българското Черноморие. Преди пандемията пазарът се държеше от българската авиокомпания European Air Charter, но тя се оттегли и сега оперира по други дестинации.

В момента има недостиг на полети за т. нар. крила на сезона - месеците май, юни, септември и октомври, каза Калин Сутев. От 2025 г. се очаква германската авиокомпания SunExpress да започне да оперира до летищата във Варна и Бургас. Германската Eurowings също планира да увеличи капацитета си за България догодина. „Това ще даде свеж тласък на търсенето и възможности за възстановяване и увеличаване на обема от германските туристи за Черноморието ни“, подчерта Сутев.

България дълги години беше традиционна дестинация за германците с постоянни клиенти. Те пълниха т. нар. крила на летния сезон, защото започваха да идват от края на април до октомври. Това беше и най-важният пазар за българския туризъм. Преди пандемията през цялата 2019 г. са дошли над 761 000 германци, а през 2018 г. – над 850 000. Германия се нареждаше на трето място по брой посетители в страната след Румъния и Гърция.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14