Новини

Кметове на ГЕРБ скочиха на Кирил Петков, вкарвал ги в интриги

   
Кметове на ГЕРБ скочиха на Кирил Петков, вкарвал ги в интриги

Това е нелепо, недостойно и неетично, пишат те в нарочна декларация, след като лидерът на ПП разказа на партиен форум как те харесват Асен Василев повече от Владислав Горанов

Часове преди старта на преговорите по ротацията между ГЕРБ и ПП-ДБ в 18 ч днес кметовете излязоха с остра декларация срещу съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков. Поводът - речта му пред националната конференция на "Да, България", на която гостуваха и останалите лидери от дясната коалиция.

Те го обвиняват в интриги и опит за разделение, тъй като в аргументите си защо Асен Василев трябва да остане финансов министър, Петков разказа как могло от кметовете на ГЕРБ биха предпочели той, а не бившия министър от кабинета "Борисов" Владислав Горанов да прави бюджета.

"Ние, кметовете от ГЕРБ, остро възразяваме срещу днешните опити за внушения, които председателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков направи на националната конференция на "Демократична България".

Посредствените опити да се внесе разделение в най-голямата политическа партия в България, и то часове преди началото за преговори за управлението на страната в следващите месеци е нелепо, недостойно и неетично". Това заявиха кметовете от ГЕРБ в нарочна позиция, разпространена от пресцентъра на партията часове преди да започнат преговорите с ПП-ДБ за съставяне на правителство.

"В ГЕРБ няма лагери, групи, разделения. Има различни мнения, различни идеи, но политическите ни действия винаги са единни.

ГЕРБ е отбор, който винаги е устоявал на всички изпитания и предизвикателства, защото знаем, че само заедно сме силни. Бяхме заедно, когато ни гонеха, изчегъртваха и обвиняваха за всичко. Ще останем заедно и ще работим в интерес на хората и няма да позволим дневния ред в държавата да бъде подменен с дребни политически интриги и измислени обвинения. Защото така решиха избирателите на последните парламентарни избори. Освен това считаме за поредното политическо нахалство присвояването на правото да се говори еднолично от името на законно избрани кметове на общини в България!", се казва в позицията на кметовете от ГЕРБ. 

И припомнят, че за приемането на бюджета за 2024 година основното изискване на ГЕРБ, за да го подкрепи, било в него да бъдат включени приоритетните проекти на всяка една община.

"Алармираме, че близо 3 месеца след приемането на държавната план-сметка, отпуснатото финансиране за проекти от страна на Министерство на финансите е нищожно, въпреки гръмките обещания от страна на финансовия министър", твърдят кметовете.

"Ето защо категорично настояваме да се спрат опитите за манипулации и неверни твърдения на гърба на кметовете от ГЕРБ и финансовия министър, вместо да си проси несъстоятелни комплименти от съпредседателя си, незабавно да предприеме действия за изпълнение на Закона за държавния бюджет в оставащите дни до края на мандата му", се казва още в позицията им.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков написа във фейсбук профила си, че с ново постановление на Министерски съвет са отпуснати едва 400 млн. лв. за реализирането на общински проекти. 

"Така че скъпи кметове, уважаеми български граждани,
за момента пак сте жестоко подведени от финансовия ни министър. МРРБ има лимит от само 400 млн. лв. за вашите проекти (онези от Приложение 3 към Закона за държавния бюджет). Към този момент списъкът с 1625 проекта за 263 български общини, на стойност почти 4 млрд. лв., е само една пожелателна табличка, която всички вие гледате с надежда (която за съжаление е все по-близо да угасне)", пише още Нанков. 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14