Новини

Да, България избра ЕНП пред АЛДЕ

   
Да, България избра ЕНП пред АЛДЕ

С 533 делегатски гласа "Да, България" избра да се присъедини към европейското политическо семейство на Европейската народна партия. Решението бе взето преди минути на Третата национална конференция на партията в София. Въпреки убедителното гласуване дебатите в залата са продължили два часа.

И в момента Радан Кънев, който е единственият представляващ ДБ евродепутат, е от групата на ЕНП. Това е политическото семейство и на ГЕРБ-СДС.

Другият обсъждан вариант е било европейското политическо семейство на АЛДЕ, към което се е прицелила и "Продължаваме промяната". Там членуват и ДПС, нещо повече - Илхан Кючук е в ръководството на европейските либерали.

Гласовете обаче "Да, България" да загърби традиционните си връзки с ЕНП и да отиде при либералите са били само 36.

Повече делегати дори са посочили, че не желаят "Да, България" да се присъединява към никое политическо семейство. По този начин са гласували 45 делегати.

За избора на ЕНП призова и лидерът на "Да, България" Христо Иванов по време на встъпителното си изказване, а пред медиите депутатът Ивайло Мирчев коментира, че мненията в партията клонят по-скоро към ЕНП.

Като мотиви за присъединяването към ЕНП в резолюцията на "Да, България" са посочени неотменимите принципи на лична свобода и защитата на човешките права, справедливост, установена чрез върховенство на правото, сигурност чрез демократични и силни институции, почтено служене на обществения интерес, създаване на благосъстояние чрез предприемачески дух и свободна инициатива, социална солидарност в здрави и просветени граждански общности, плурализъм и свобода на публичния дебат.

В резолюцията пише още, че "Да, България" припознава тези европейски ценности, последователно отстоявани от дясно центристкото политическо семейство на Европейската народна партия, водещо началото си от Робер Шуман, Конрад Аденауер, Жан Моне и Алчиде де Гаспери, вдъхновители на идеята за Обединена Европа и приема за основополагащи ценностите на Европейската народна партия за защита на човешкото достойнство, свободата и отговорността, равенството и справедливостта, солидарността и субсидиарността.

"Да, България" се присъединява към категоричната позиция и лидерство на Европейската народна партия за продължаване предоставянето на европейска военно-техническа помощ и хуманитарна подкрепа за Украйна. 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14