Новини

Старт на преговорите: Габриел подрани, ПП-ДБ пристигнаха заедно

   
Старт на преговорите: Габриел подрани, ПП-ДБ пристигнаха заедно

До минути започват преговорите за ротация и новото правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Току-що в сградата на Народното събрание пристигнаха акад. Николай Денков, съпредседателите на "Промяната" Кирил Петков и Асен Василев, и лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Лидерите на ПП-ДБ запазиха мълчание пред медиите
Лидерите на ПП-ДБ запазиха мълчание пред медиите Снимка: Йордан Симеонов
Мария Габриел на влизане в парламента за преговорите
Мария Габриел на влизане в парламента за преговорите Снимка: Йордан Симеонов

Началото на преговорите бе обявено за 18,00 часа. От дамския преговорен екип на ГЕРБ обаче започнаха да пристигат доста по-рано - още около 17,15 вицепремиерът в оставка Мария Габриел пристигна в парламента, но запази мълчание пред медиите.

Там е и депутатката Рая Назарян, която бе лаконична, че

очаква конструктивен диалог

В преговорния екип от страна на ГЕРБ влизат още заместник-председателките на парламентарната група Деница Сачева и Теменужка Петкова. 

Лидерите на (не)коалиционния партньор пристигнаха заедно от  Третата национална конференция на "Да, България" - формацията на Христо Иванов, на която останалите съпредседатели на ПП-ДБ бяха гости и направиха изказвания.

"Сега ни гледат и искат да видят на какво мирише - на вътрешни драми или на разединение'', заяви пред конференцията на партията си по-рано днес Христо Иванов.

Той похвали Мария Габриел за такта и търпението,

които е проявила, както и че е стояла настрана от ''канонадата от реплики и квалификации'', които ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха в последно време чрез медиите. Иванов заговори и за важността от детайлен документ между дясното обединение и герберите, с който да се гарантира на избирателите, че ще има реформи.

Партийният форум се обяви за договаряне на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Основното условия е отказ от плаващи мнозинства - така, както бе записано и в предложения по-рано от тях меморандум, с който обаче изненадаха ГЕРБ и градусът на напрежението точно педи ротацията се вдигна.

В проекта за споразумение, предложен от Бойко Борисов, плаващите мнозинства в парламента са разрешени.

От ДБ поискаха подписване на споразумение, което да урежда механизмите за вземане на решения. Това е записано в резолюцията за "актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство", гласувана на партийната конференция този следобед.

От "Да, България" поставят общо 12 условия

за продължаване на ротационния формат на управление, фокусът отново е върху регулаторите - попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с "обществено убедителни фигури+; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии; нов Закон за съдебната власт и увеличаване на усилията за присъединяване към Еврозоната.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14