Новини

Да, България предлага на ДСБ и Зелено движение създаване на програмен борд

   
Да, България предлага на ДСБ и Зелено движение създаване на програмен борд

"Да, България" излезе с предложение към колегите от ДСБ и "Зелено движение" да подобрим работата, да консолидираме работата в "Демократична България", като имаме общи заседания на органите на трите формации и съответно да създадем програмен борд, който да изготви новата програма на обединението за свободна, сигурна и модерна България, която да отговаря и на новите предизвикателства, в които в момента живеем".

Това обяви Надежда Йорданова след Третата национална конференция на "Да, България" в София. Бившата правосъдна министърка уточни, че са отправили предложение и към "Продължаваме промяната" да се включи в програмния борд. 

"Въпрос на преценка на колегите е, очаквам и те да се включат в дебатите", каза Йорданова. 

"С първото решение от днешната конференция дадохме мандат на нашите ръководни органи как да влязат в разговорите с ротацията. Няма нищо нищо ново, нито изненадващо. Ние поставяме на преден план реформите, които трябва да бъдат извършени и съответно да бъде изготвен писмен документ, в който ясно да бъдат поети съответните ангажименти за реформи и механизми за вземане на решения", уточни тя. 

По-рано днес на конференцията партията взе решение с 533 делегатски гласа да се присъедини към европейското политическо семейство на Европейската народна партия. 

"Решението беше взето с огромно мнозинство, беше обсъден и вариантът за присъединяване към АЛДЕ, но подкрепа срещна предложението за присъединяване към ЕНП", обясни Йорданова.

На въпрос дали очаква преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат по-сложни от тези преди девет месеца, Йорданова отговори, че "всички преговори са сложни". 

"Надявам се да са конструктивни и успешни", каза тя. 

 "За участие в програмния борд ще се обърнем към широк кръг експерти, няма решение за момента кои да бъдат те. Това е стъпка към по-добро функциониране на "Демократична България", защото ние сме длъжни да осигурим добро представяне на демократично мислещите хора", каза още Надежда Йорданова.

"Нашата задача е да направим по-ефективно действаща "Демократична България". Всичко друго за момента са спекулации, за които дори не се водят разговори", обясни тя. 

На форума по-рано през деня председателят на ДСБ Атанас Атанасов се обяви в речта си пред делегатите на конференцията за надграждане на "Демократична България", като се създадат общи органи за взимане на решенията. Обединението, което включва ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение", беше създадено през 2018 г., но оттогава не е съобщавано да заработил механизъм за съвместно взимане на решения.

Всъщност "Да, България" заговори в края на миналата година за необходимост от създаването на такъв, сега председателят на  ДСБ дава явен знак, че е "за".  Атанасов посочи още, че ДБ тпябва да се развива като по-сплотена коалиция заради усложнената вътрешна и световна политическа обстановка.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14