Новини

Николина Ангелкова е назначена за съветник в Министерството на инвестициите в Саудитска Арабия

   
Николина Ангелкова е назначена за съветник в Министерството на инвестициите в Саудитска Арабия

Николина Ангелкова е назначена за съветник в Министерството на инвестициите в Саудитска Арабия. Това съобщи самата тя в интервю за bgtourism. Бившият министър на туризма  участва във Форума за инвестиции Турция-Саудитска Арабия. Събитието се проведe в Истанбул, а в него се включиха уважавани лидери и визионери от двете нации.

Тя работи в тясно сътрудничество с министъра на инвестициите на Саудитска Арабия Халид А. Ал-Фалих, както и с Ахмед Ал-Хатиб, министър на туризма, така и с прилежащите ресорни институции. "Към момента сме започнали да реализираме редица планове и инициативи в областта на туризма и инвестициите, които се надявам да допринесат за позиционирането на Саудитска Арабия като атрактивна дестинация за бизнес и туризъм. За да изпълни целите си за амбициозни реформи, залегнали във „Визия 2030", правителството на Саудитска Арабия се стреми да насърчи сътрудничествата с чужди пазари и да създаде възможности за инвестиции в различни сектори, сред които туризма", каза тя по повод бъдещите си планове.

"Визия 2030 всъщност предоставя пътна карта за развитието на нови икономически сектори и преход към цифрова икономика, основана на знанието. Реформите имат за цел да диверсифицират саудитската икономика от петрола и да създадат повече работни места в частния сектор за младото население. В изпълнения на тази стратегия се реализират редица международни събития, част от които бе и икономическият форум, и кръглата маса Саудитска Арабия-Турция „Инвестиционни възможности в туризма в Кралство Саудитска Арабия", допълни Ангелкова.

По време на разговорите успяхме да съберем на едно място лидери на мнение в туризма и представителите на бизнеса, които получиха възможността да проучат възможностите за инвестиции и разширяване на обхвата на дейността си извън традиционните за тях пазари, сподели впечатленията си относно форума.

Бившият министър на туризма сподели, че Саудитска Арабия прави инвестиции в туризма, които до момента нямат аналог в света.

"Като част от своя план „Визия 2030", Кралство Саудитска Арабия има за цел да диверсифицира икономиката, развивайки именно сектори като туризма. Страната инвестира в инфраструктура, развлекателни комплекси, исторически забележителности и културни събития, за да привлече туристи от цял свят. Сред инвестициите в туризма са и имиджовият футуристичен град Неом, увеселителен комплекс на 40 км от столицата Рияд, финансиран с над 10 милиарда долара бюджет, както и редица мащабни туристически комплекси. Арабската държава създава туристически продукт, който предстои да бъде оценен от целия свят.За разлика от традициите на Европа в туризма и богатото културно-историческо наследство, в момента Саудитска Арабия изгражда модерна и иновативна туристическа инфраструктура чрез милиардни инвестиции. Сред тях е проектът Diriyah gate, който се намира в историческия квартал At-Turaif, разположен североизточно от Рияд и обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО. В следващите години Саудитска Арабия си поставя за цел да продължи усилията си за развитие на туристическия сектор, включително отварянето на проекта „Червено море". Голямо улеснение е, че туристическите визи се издават електронно и буквално отнема 10 минути. Успехът на туристическия сектор на Саудитска Арабия ще зависи от различни фактори, но първите и най-важни стъпки са направени", добави още тя.

Ангелкова сподели и впечатленията си от срещата сс принца на Кралство Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд.

"Страната ни отдавна е високо ценена като туристическа дестинация, традиции и партньорство. По време на срещите ми с принца на Кралство Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, той не веднъж е споделял, че помни отличните си впечатления от тракийското наследство на страната ни и историческите забележителности които придоби по време на визитата си у нас през 2016 г. по моя покана тогава", добави тя.

Ангелкова допълни, че България може да привлича туристи от Саудитска Арабия и да им предоставя незабравими преживявания, чрез които да запомнят и преразказват за красотата на страната ни, културното наследство и гостоприемството ни.

Според нея трябва д се улесни логистиката за пътуване, като директни полети и улесняване на визови процедури, могат да подобрят допълнително възможностите за това.

"Разбира се България е много атрактивна дестинация за туристи от Кралство Саудитска Арабия с възможностите, които предлага в областта на културния туризъм, СПА и уелнес, както и за ваканция в летните ни и зимни курорти", добави тя.

Ангелкова споделя, че често  пътува до Кралство Саудитска Арабия в качеството й на съветник в Министерство на инвестициите. Впечатленията й за Кралството са придобити с чрез редица събития, в които участва там на държавно ниво.

Тя разказа, че Саудитска Арабия е известна с гостоприемството и топлотата на своите хора. Посетителите често изживяват щедростта и доброто отношение на саудитците, което прави престоя им незабравим и приятен. Страната предлага уникално съчетание от история, култура, природна красота и модерност, което привлича широк кръг от туристи, както и чрез амбициозните инициативи на държавата за модернизация, изграждайки инфраструктура на световно ниво – футуристични градове като Неом и модерни забавления, като град Кидия.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14