Свят

13 г. от земетресението и ядрената авария във Фукушима

   
13 г. от земетресението и ядрената авария във Фукушима

Япония отбелязва днес 13 години от опустошителното земетресение и цунами, които засегнаха североизточните райони на страната и доведоха до смъртта на над 22 000 души, предизвиквайки най-тежкото ядрено бедствие в света след аварията в Чернобил през 1986 г., предаде Киодо.

Въпреки че възстановяването на най-сериозно засегнатите от земетресението с магнитуд 9,0 и последвалото го цунами напредна през следващите години, животът на близо 29 000 души, които не могат да се завърнат в домовете си, все още не се е нормализирал, а усилията за почистване на ядрения комплекс "Фукушима-1" се очаква да продължат десетилетия.

През 2022 г. правителството спря да организира възпоменателни церемонии в Токио, а общините в засегнатите райони вече провеждат такива прояви в по-малък мащаб. Японският министър-председател Фумио Кишида ще присъства днес на церемонията, организирана от префектура Фукушима.

По последни данни на Националната полицейска агенция, публикувани в петък, броят на жертвите на бедствието е 15 900 души, а 2520 души все още са в неизвестност към края на февруари. По-голямата част от смъртните случаи и случаите на изчезнали лица са в префектурите Мияги, Фукушима и Ивате. По данни на Агенцията за възстановяване към декември миналата година смъртните случаи, свързани с бедствието, като например от болести или предизвикани от стрес самоубийства, са били 3802.
(БТА)

 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14