Новини

Радев на консултациите с ГЕРБ-СДС: Комуникацията между партиите съживи призрака на предсрочните избори

   
Радев на консултациите с ГЕРБ-СДС: Комуникацията между партиите съживи призрака на предсрочните избори
  Darik

Президентът Румен Радев започна консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание за съставяне на правителство. Точно в 09:30 държавният глава прие  парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

На "Дондуков"2 са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и заместник-председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, Рая Назарян, Теменужка Петкова

"Неслучайно започвам консултациите именно с вас, като най-многочислена сила в българския парламент и като пръв мандатоносител, който носи отговорност за събитията, които предстоят. Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък като че ли съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца", обърна се Радев към ГЕРБ-СДС.

"Конституционният законодател е предвидил с настоящите консултации именно да се подпомогне процесът за съставяне на правителство, за да се изяснят важни въпроси, преди да пристъпим към връчването на първия проучвателен мандат, за да станат ясни първоначалните позиции и какъв в крайна сметка би бил крайният резултат за страната", посочи още той.

Президентът попита представителите на ГЕРБ-СДС за темпа на преговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България", има ли надежда за преодоляване на противоречията помежду им, готови ли са за връчването на мандата или имат нужда от още време и при евентуален провал на тези преговори, може ли да се стигне до неизпълнен мандат или имат други опции.

Имаме нужда от стабилност, но трябва да се стъпва на принципна основа, заяви от своя страна Мария Габриел.

"От самото начало за мен е много важно да има диалог, да се казват добрите и критичните неща", отбеляза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка и подчерта, че е важно да не се губи от поглед интересът на страната.

"Имаме нужда от стабилност, но то трябва да стъпва на фундаментални ценности, на принципна основа. За нас е важно да се откроят общите неща, но и да се постигне съгласие и да се търси начин как да се преодолеят  различията, където ги има", добави тя.

От 11:30 ч. Радев се очаква да се срещне и с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“, а от 14:00 ч. с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

Утре (12 март - вторник) държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на „Възраждане“ от 9:30 ч., с представители на парламентарната група на „БСП за България“ от 11:30 ч. и с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“ от 14:00 ч.

В събота и неделя ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България” преговаряха за споразумение за съвместно управление. До този момент участниците в преговорите запазват мълчание пред медиите.

Преди началото на срещата вчера зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова заяви пред журналисти, че диалогът е конструктивен.
Оставката на премиера Николай Денков беше депозирана на 5 март в парламента. На следващия ден тя беше разгледана от Народното събрание, а депутатите я гласуваха единодушно с 216 гласа  "за". Правителството в оставка направи в петък в Министерския съвет отчет за свършеното през изминалите девет месеца.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14