Икономика

Бензинът у нас поскъпнал с 3 ст. за последния месец, дизелът - с 6 ст.

   
Бензинът у нас поскъпнал с 3 ст. за последния месец, дизелът - с 6 ст.

За последния месец бензинът е поскъпнал с 3 стотинки на литър (1,14 процента) с тенденция на застой на цената. Това показват данните на платформата "Фюело" (Fuelo).

Ако на 10 януари 2024 г. бензин A95 се е продавал за 2,63 лева за литър, днес средната му цена на дребно е 2,66 лева за литър.

Дизелът за месец е поскъпнал с 6 стотинки за литър (2,21 на сто), също с тенденция на застой на цената според специализираната платформа. На 10 февруари литър от този вид гориво се е търгувал за 2,71 лева, а сега цената е средно 2,77 лева за литър.

За разглеждания едномесечен период цената на пропан-бутана остана на същите нива - 1,27 за литър. През този период е имало поскъпване само с една стотинка в 3 дни от месеца, но след това цената му се е връщала на същите нива.

За последния месец метанът е поевтинял с 14 стотинки за килограм или минус 6,03 процента. Тенденцията също е на поевтиняване. На 10 февруари метанът по бензиностанциите в страната е струвал 2,32 лева за килограм, а сега се продава средно за 2,18 лева за килограм.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев предположи, че цените до великденските празници ще се запазят около тези стойности, въпреки че по думите му е трудно да се правят прогнози. Той посочи, че цените на суровия петрол и на борсите на готови продукти се променят горе-долу в разумен интервал. Общо взето печалбата или загубата е минимална, каза Бенчев.

На въпрос дали от 1 март има промяна в цените на горивата предвид окончателното отпадане на дерогацията (бел. реп. вносът на руски петрол) на "Лукойл Нефтохим Бургас", председателят на БПГА отговори, че това не е оказало никакво влияние. "Цените през последните 5-10 дни бяха в застой. Това поскъпване, което казахте, то се е случило даже преди 1 март", заяви Бенчев.

Според него дали цените на горивата по бензиностанциите ще се повишат зависи от пазара. "Ако нищо не се случи и няма поскъпване, не виждам защо и за великденските празници трябва да има поскъпване", добави председателят на Българската петролна и газова асоциация. Според него всичко зависи от потреблението и от цената на суровия петрол.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък се покачи леко до 83,08 долара за барел. В четвъртък един барел се продаваше за 82,71 долара.

В същото време котировките на петрола увеличиха загубите си от миналата седмица в азиатската търговия днес заради бавното търсене от Китай, макар продължаващите геополитически рискове около Близкия изток и Русия да ограничават спада, информира Си Ен Би Си. Сортът Брент, който е референтен за Европа, отстъпи 48 цента или 0,6 на сто до 81,60 долара за барел. Американският лек суров петрол понижи цената си с 50 цента или 0,6 на сто до 77,51 долара за барел.
(БТА)

 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14