Икономика

Бум на туристите, харесват храната и евтинията у нас

   
Бум на туристите, харесват храната и евтинията у нас

Над 740 000 чужденци са посетили страната ни през януари тази година, което е значителен ръст спрямо нивата за същия период преди Ковид пандемията, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма.
Туристите са с близо 200 хил. повече спрямо предковидната 2019 г.

"По същия начин се движим за февруари - ще приключим на около 630 хил. Правим 2 млн. за декември, януари и февруари при очаквани 1,7 млн. за целия зимен сезон. Движим се добре като параметри. Спрямо миналата година сме с по-малък процент, но тук важното за нас е 2019 - най-силната предпандемична година. В чужбина отиват около 6 хил. българи за ски и сноуборд, в България са над 300 хил.", каза шефът на института Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Европа е преоткрила България като много сигурна и спокойна дестинация.

"Намират като много приятни българите, хубава е храната, евтино им се струва, напитките са евтини, чувстват се чудесно. През зимата предлагаме всички видове туризъм. В зимните курорти отиват някъде около 250 хил. общо. Много силен е СПА туризмът, но голяма част идват за културен туризъм в градско-историческа среда. Могат да видят много от паметниците, без да заплащат за това. Където трябва да се плати някаква такса, тя е минимална", уточни Драганов.

У нас има много испанци, италианци, германци, австрийци и хора от скандинавските страни. Увеличават се полетите на летище София.

По думите му има много силни очаквания по отношение на летния сезон, след като възстановяваме германския пазар. Имаме удвояване на полетите и от Великобритания. Очакваме повече поляци, австрийци, скандинавци.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14