Новини

Издирват двама мъже за убийството на Къро в Кейптаун, заснети са на местопрестъплението (СНИМКИ)

   
Издирват двама мъже за убийството на Къро в Кейптаун, заснети са на местопрестъплението (СНИМКИ)
  bTV

През май 2023 г. Красимир Каменов-Къро, съпругата му и още двама българи – служители в дома им, бяха убити в престижно предградие в Кейптаун. Местната полиция сега разкрива, че шестима заподозрени са избягали от местопрестъплението и разпространява снимки на двама мъже, които може да са замесени.

Според органите на реда те може да доведат до улики, които да разкрият какво точно е довело до убийството на четиримата българи.

Снимки: South African Police Service

Убийствата, които се коментират и на международно ниво, разкриват глобални криминални проблеми и пораждат множество теории - от незаконни сделки с диаманти до включването на местни банди и международни политически заговори, посочва местното южноафриканско издание Daily Maverick.

Снимки: South African Police Service

В петък, 8 март - почти година след убийствата, южноафриканската полицейска служба (SAPS) прави изявление, с което намеква, че може да направи пробив в разследването.

Говорителят на полицията Анелисиве Маняна коментира, че разчитат на помощта на обществеността в проследяването на двама души, „за които се предполага, че са замесени“ в стрелба, станала на 25 май миналата година.

„Според докладите четирима души са застреляни и убити, а шестима заподозрени са забелязани да бягат от мястото на инцидента с два автомобила – син и бял. По-късно двама души са видени под мост на републиканския път N1 да управляват друга бяла кола и единия от автомобилите, заснет на местопрестъплението. Тези двама мъже вероятно могат да помогнат на полицията в разследването на убийствата”, коментира Маняна.
 
Къро
 

Разпространените два кадъра изглеждат като извадени от записи на видеонаблюдение. В единия от тях се вижда чернокож мъж, облечен в яркочервени панталони, бяла блуза и черно яке. Той стои намръщен пред бяла кола, отбита до мантинела. В дясната си ръка стиска нещо.

На второто изображение изглежда, че същият човек разговаря с втори мъж, облечен с дънки и черна блуза или яке.

Полицията в Кейптаун е идентифицирала загиналите двама служители като Слава Сергиева и Деан Евгениев, който е работил като бодигард на Каменов.

Два месеца преди убийството на Къро срещу него беше повдигнато обвинение от страна на българската прокуратура. Той беше сочен за поръчител на убийството на бившия шеф на криминална полиция Любомир Иванов през 2022 г. Къро беше обявен и за международно издирване с „червен бюлетин“ от Интерпол.

Красимир Каменов е една от малкото фигури от подземния свят от 90-те, които бяха останали живи. Официално неговият бизнес е свързан със зеленчукови борси и с паркинги. Тогава той и Христофорос Аманатидис-Таки са неразделна част от ударната бригада на ВИС-1, която е под крилото на Методи Методиев - Мето Илиянски.

През 2009 г. Къро беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди. Пет години по-късно обвиненията за това отпаднаха. Пак през 2003 г. Методи Методиев изчезва безследно, след като излиза от дома си без охрана и мобилен телефон.

Неофициално Къро се свързваше с контрабанда и наркотици и с така наречения златен гьол на граничен пункт “Капитан Андреево”. През март 2023 г. главният прокурор Иван Гешев обвърза Къро с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който се намира в Белград. 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14