Икономика

Николина Ангелкова стана съветник в Министерството на инвестициите на Саудитска Арабия

   
Николина Ангелкова стана съветник в Министерството на инвестициите на Саудитска Арабия
  google

Николина Ангелкова е назначена за съветник в Министерството на инвестициите на Саудитска Арабия. Това съобщи самата тя в интервю за bgtourism. Бившият министър на туризма участва във Форума за инвестиции Турция-Саудитска Арабия. Събитието се проведe в Истанбул, а в него се включиха уважавани лидери и визионери от двете нации

За да изпълни целите си за амбициозни реформи, залегнали във „Визия 2030", правителството на Саудитска Арабия се стреми да насърчи сътрудничествата с чужди пазари и да създаде възможности за инвестиции в различни сектори, сред които туризма, каза тя по повод бъдещите си планове.

"Визия 2030 всъщност предоставя пътна карта за развитието на нови икономически сектори и преход към цифрова икономика, основана на знанието. Реформите имат за цел да диверсифицират саудитската икономика от петрола и да създадат повече работни места в частния сектор за младото население. В изпълнения на тази стратегия се реализират редица международни събития, част от които бе и икономическият форум, и кръглата маса Саудитска Арабия-Турция „Инвестиционни възможности в туризма в Кралство Саудитска Арабия", допълни Ангелкова.

Бившият министър на туризма сподели, че Саудитска Арабия прави инвестиции в туризма, които до момента нямат аналог в света.

"Като част от своя план „Визия 2030", Кралство Саудитска Арабия има за цел да диверсифицира икономиката, развивайки именно сектори като туризма. Страната инвестира в инфраструктура, развлекателни комплекси, исторически забележителности и културни събития, за да привлече туристи от цял свят. Сред инвестициите в туризма са и имиджовият футуристичен град Неом, увеселителен комплекс на 40 км от столицата Рияд, финансиран с над 10 милиарда долара бюджет, както и редица мащабни туристически комплекси. Арабската държава създава туристически продукт, който предстои да бъде оценен от целия свят. За разлика от традициите на Европа в туризма и богатото културно-историческо наследство, в момента Саудитска Арабия изгражда модерна и иновативна туристическа инфраструктура чрез милиардни инвестиции. Сред тях е проектът Diriyah gate, който се намира в историческия квартал At-Turaif, разположен североизточно от Рияд и обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО", добави още тя.

Ангелкова сподели и впечатленията си от срещата сс принца на Кралство Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд. "Страната ни отдавна е високо ценена като туристическа дестинация, традиции и партньорство. По време на срещите ми с принца на Кралство Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, той не веднъж е споделял, че помни отличните си впечатления от тракийското наследство на страната ни и историческите забележителности които придоби по време на визитата си у нас през 2016 г. по моя покана тогава", добави тя.

Ангелкова допълни, че България може да привлича туристи от Саудитска Арабия и да им предоставя незабравими преживявания, чрез които да запомнят и преразказват за красотата на страната ни, културното наследство и гостоприемството ни. Според нея трябва да се улесни логистиката за пътуване, като директни полети и улесняване на визови процедури, могат да подобрят допълнително възможностите за това. "Разбира се България е много атрактивна дестинация за туристи от Кралство Саудитска Арабия с възможностите, които предлага в областта на културния туризъм, СПА и уелнес, както и за ваканция в летните ни и зимни курорти", добави тя. Ангелкова споделя, че често пътува до Кралство Саудитска Арабия в качеството й на съветник в Министерство на инвестициите. 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14