Свят

Македонското ВМРО иска България да пие кафе, докато ЕС решава за Скопие

   
Македонското ВМРО иска България да пие кафе, докато ЕС решава за Скопие

ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Северна Македония, се опитва да провокира спор с България по време на предизборната кампания в западната ни съседка. Първият тур на президентските избори в Северна Македония ще бъде на 24 април, а на 8 май, заедно с втория тур, ще се гласува и за парламент.

Моля нашите партньори от Европа правото на консенсус да не бъде използвано като аргумент, когато се взема решение Македония да продължи европейския си път. Да помолят представителя на България да напусне мястото, където се взима това решение и да отиде някъде, където да може да изпие едно кафе или нещо друго, заяви днес председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Такава, каквато е, конституцията на Северна Македония гарантира правата на всички етнически общности в страната, включително на няколкостотин граждани, които са част от българската общност (в Северна Македония), но за съжаление хиляди, бих казал десетки хиляди македонски граждани (в България) дори не могат да регистрират неправителствена организация. Това не са европейски ценности, каза още Мицкоски, цитиран от БТА.

Той твърди, че ако формира правителство след вота, ВМРО-ДПМНЕ е готова да разговаря с България, „но на базата на истинските критерии от Копенхаген и защита на правата на човека".


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14