Свят

ЕК препоръчва започването на преговори за членство с Босна и Херцеговина

   
ЕК препоръчва започването на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча започването на преговори за членство в ЕС с Босна и Херцеговина. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург. Според нея страната е впечатляващи стъпки и за последната година е постигнато повече, отколкото за десетилетия преди това.

ЕК е доволна, че Босна и Херцеговина напълно подкрепя европейската външна политика и политиката на сигурност. Страната е приела и важни закони - за предотвратяване на конфликт на интереси, за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризъм. Сараево участва успешно и в управлението на миграционните потоци към Европа. Фон дер Лайен отчете като успех и решението в националните правосъдни регистри да бъдат включени присъдите от Наказателен трибунал за бивша Югославия.

Решението за започване на преговори ще трябва да бъде одобрено от лидерите на страните от ЕС, които заседават следващата седмица в Брюксел. На срещата на върха ще бъде обсъден и напредъка на Украйна и Молдова. Двете страни получиха статут на кандидати за членство, но преговорите с тях все още не са започнали.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14