Икономика

Изменението на климата ще увеличи цената на един от най-консумираните плодове

   
Изменението на климата ще увеличи цената на един от най-консумираните плодове

Световните цени на бананите може да се покачат през следващите години поради изменението на климата. „Мисля, че изменението на климата наистина представлява огромна заплаха за сектора на бананите. Всъщност ще има покачване на цените. Трябва да се очаква увеличение на цените на бананите, ако „няма значително увеличение на предлагането“. Това мнение изрази Паскал Лиу, експерт в Световния форум за бананите към Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), в коментар за телевизионната корпорация BBC.

Както Лиу обясни, основната причина за увеличението ще бъдат метеорологичните условия. Според експерта производителите на банани се притесняват преди всичко от наводнения и силни ветрове, тъй като те ще ускорят разпространението на болести. Това може да доведе до пълно унищожаване на реколтата в някои региони, се отбелязва в материала.

Освен това покачващите се цени на бананите ще доведат до по-високи цени на торове, енергия и транспорт, както и недостиг на работна ръка, отбелязва BBC.

През февруари цената на бананите в Русия достигна 156 рубли за кг, но асоциацията Руспродсоюз не изключи намаляване на цената им на руския пазар поради увеличаване на предлагането, включително чрез доставки от Еквадор. Освен това от началото на 2024 г. Индия започна да доставя банани на Русия и обемът на износа ще се увеличи в бъдеще.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14