Икономика

Предложение: Достъпът до пациентското досие да е възможен и чрез QR код

   
Предложение: Достъпът до пациентското досие да е възможен и чрез QR код

Достъпът до пациентското досие да е възможен и чрез QR код, предвиждат предложения за промени в Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система.

Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Сега достъпът до пациентското досие е възможен чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) или електронна идентификация по Закона за електронната идентификация, което според мотивите за предложените промени, ограничава възможностите на голяма част от гражданите. Към момента под 10% от гражданите в страната разполагат със сертификати за КЕП, се посочва още в мотивите.

Освен потенциалното ограничаване на правата им, лишаването от достъп не дава възможност на гражданите да контролират характера и обема на изпълнените медицински дейности, които ги засягат лично. При невъзможност да бъдат проследявани данните за предоставените им медицински услуги и издаваните медицински документи гражданите са поставени в пасивна позиция и невъзможност да защитават ефективно своите права на пациенти, се допълва в мотивите.

С предложените промени се създава възможност практически всеки гражданин, който притежава смартфон или таблет, да има мобилен достъп до своето електронно здравно досие чрез активиране на специално потребителско мобилно приложение „еЗдраве“ за достъп до електронното си здравно досие (еднократно сдвояване на досието с мобилното приложение) на мобилното си устройство.

Сдвояването може да се извърши лично или чрез оправомощени служители в регионалните здравни инспекции или в районните здравноосигурителни каси, както и в офисите на „Информационно обслужване“. При техническа възможност сдвояването може да се извърши и от личния лекар.

Сдвояването става чрез изтегляне на QR код, който се сканира в мобилното устройство на гражданина, чрез което той получава достъп до своето електронно здравно досие. Сдвояването се предоставя безвъзмездно. Не се налага изпълнението на последващи технически процедури за поддържане на достъпа. Предлаганата система за достъп не изисква специални технически познания.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14