Свят

Местиха насила Грета Тунберг пред шведския парламент

   
Местиха насила Грета Тунберг пред шведския парламент

Шведската полиция принудително отстрани екоактивистката Грета Тунберг и други протестиращи срещу климатичните промени, които втори ден поред блокираха входовете на парламента на Швеция, предаде Ройтерс.

Двама полицаи вдигнаха екоактивистката и я извлякоха, след което я оставиха на земята на около 20 метра от входа, който бе блокирала, добавя БТА.

Тунберг и десетки други екоактивисти започнаха вчера да блокират главните входове на шведския парламент под формата на седящ протест срещу последиците от климатичните промени и бездействието на политиците. Демонстрантите се разотидоха вчера следобед, но се върнаха да протестират отново тази сутрин.

Ежеседмичните протести на 21-годишната Тунберг, превърнала се в символ на младите екоактивисти, започнаха през 2018 г. пред шведския парламент и бързо прераснаха в глобално младежко движение с големи митинги на всички континенти.

Миналата година полицията в редица страни, включително в Швеция, Норвегия и Германия, задържаше или отстраняваше от протести шведската екоактивистка. Миналия месец британски съд оправда Тунберг по обвинения в нарушаване на обществения ред, тъй като съдията постанови, че през 2023 г. полицията не е имала право да арестува нея и други участници в протест в Лондон.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14