Анализи

Каква е процедурата за избор на нов Патриарх

   
Каква е процедурата за избор на нов Патриарх

Според устава на Българската православна църква архиереите трябва да изберат в седемдневен срок от смъртта на патриарха наместник-председател на синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия Синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

  • да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;
  • да е не по-млад от 50 години;
  • да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;
  • да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред
  • Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква – Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.
  • В момента съставът на Светия синод е намален - освен овдовелия патриаршески престол, няма избран и Сливенски митрополит след смъртта на Негово високопреосвещенство Йоаникий. Наместник на Сливенската епархия е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Ще затрудни ли намаленият състав на Светия Синод избора на нов патриарх?

Пред БНТ игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор коментира, че не вижда пречка изборът на Сливенски митрополит да бъде отложен до избора на нов Български патриарх. Той даде пример с Еладската архиепископия, която ръководи православната църква в Гърция.

"В Еладската архиепископия, в гръцката църква - когато се случи смърт едновременно на патриарх и митрополит първо се избира патриарх, а след това - митрополит. При положение, че Светият Синод е определил управляващ Сливенската епархия и тя си има своите избиратели, не мисля, че би било пречка да се избере първо българският патриарх и под председателството на новия патриарх да се премине към избор на Сливенски митрополит. Но тук е много важно отношението към сливенските избиратели - трябва оттук насетне всичко, което правим, да бъде в духа и буквата на устава на БПЦ, да не се предизвикват никакви скандали и църковният мир да не бъде тревожен", заяви архимандрит Никанор.

В така създалата се ситуация Българската православна църква влиза в два паралелни избора и ще е трудно да се намери добрият баланс, заяви пред БНТ доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"В момента, за съжаление, и все още поради липсата на избран Сливенски митрополит, имаме избран наместник в лицето на Йоан. Това е кризата, която може би трябваше да бъде избегната - да не се случи така, че да нямаме избран митрополит и да влезе Българската православна църква в два паралелни избора. По-лесно щеше да бъде сега да имахме избран Сливенски митрополит, за да може да се концентрира вниманието върху този много по-отговорен за църквата, за бъдещето на църквата и за цялата държава избор.

Това са две паралелни процедури. Има срокове, по които трябва да се предприемат действия и ще бъде много трудно да се намери добрият баланс в решаването на тези две важни задачи, а църквата не може дълго време да остане без водач и духовен глава, така че не трябва да се допуска криза, която да прераства в несигурност и нестабилност", заяви доц. Нушев.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14