Новини

Траурен камбанен звън в София, поклонение пред тленните останки на патриарха в църквата Света Марина

   
Траурен камбанен звън в София, поклонение пред тленните останки на патриарха в църквата Света Марина
  Darik

Тленните останки на българския патриарх Неофит са положени за поклонение в църквата "Света Марина" в София, но това свещено действие е само за митрополитите.

Траурен камбанен звън огласява центъра на столицата в памет на Негово Светейшество. Ще бъде отслужена заупокойна молитва от всички митрополити - членовете на Светия Синод.

В 14:00 ч. ще има заседание на Синода, където ще бъде решено кога ще бъде погребението на патриарха.

Рани тази сутрин новината за поклонението Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи пред БНТ и призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

"Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика", каза митрополит Йоан.

"Днес службата в Троянския манастир ще бъде по-различна. Ще извършим заупокойна света литургия. Имах честта да познавам отблизо Негово Светейшество и радостта да му служа". Това разказа архимандрит Григорий.

Именно в Троянския манастир започва монашеския път на Неофит. Всички очакват и тук да е последния му дом. „Дядо Неофит не е пропускал година и храмов празник, в който да посети манастира”, допълни той.

За монасите днешния ден е и тъжен, но и ден за спомени свързани с патриарх Неофит. „Искам да споделя нещо, което съм казвал на много малко хора. Лично бях свидетел как, още като митрополит, Неофит се наведе на много по-нисък от него чин духовник и най-искрено поиска прошка и целуна ръка. Това се случи пред мен”, спомня си архимандрит Григорий.

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14