Новини Свят

ЕП Русия да върне присвоеното златно съкровище на Румъния

   
ЕП Русия да върне присвоеното златно съкровище на Румъния

Европейският парламент прие днес с вдигане на ръка резолюция, с която призовава Русия да върне изцяло държавното съкровище на Румъния, присвоено незаконно след Първата световна война, съобщава БТА.

В резолюцията членовете на ЕП посочват, че въпреки няколкото опита за дипломатически преговори след Първата световна война държавното съкровище на Румъния, изпратено на Москва за съхранение между 1916 и 1917 г., никога не е било напълно върнато от Русия.

Това е безпрецедентен международен случай на незаконно присвояване на златни резерви и предмети на културното наследство и за румънското общество представлява постоянна грижа, посочват евродепутатите.

Те призовават Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност да включат темата за връщането на румънското държавно съкровище в двустранния дипломатически дневен ред, регулиращ отношенията между ЕС и Русия, веднага щом регионалният контекст позволи възобновяването на политическия диалог между страните.

По време на Първата световна война, между 1916 г. и 1917 г., Румъния изпраща националната хазна в Царска Русия, за да бъде защитена в случай на окупация на националната територия. Съкровището включва общо 91,5 тона чисто злато, което е част от резерва на Националната банка на Румъния, кралски колекции от бижута и редки монети, както и безценни предмети с културно и историческо значение, като държавни архиви, документи, ценни исторически ръкописи, картини, редки книги и колекции на много обществени и частни институции.

След идването на комунистическия режим на власт Русия конфискува съкровищата и отказва да ги върне, като голяма част от тях не са върнати и до днес.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14