Анализи

Симеон Матев: Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 г. у нас

   
Симеон Матев: Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 г. у нас

Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 години в България и втората най-топла в Европа. Това показват данните на климатолога Симеон Матев, представени в анализа „Съвременни изменения на климата в България".

Данните сочат, че глобалната температура през миналия месец е прекрачила прага от 1,5 градуса. За изминалата година средната глобална температура е най-високата регистрирана в света. В Европа февруари също е бил значително по-топъл от нормалното и е на второ място по положителна аномалия, която е с 3,30 °C по-висока от нормата за периода 1991 – 2020 година.

У нас февруари е бил най-топлият за последните 58 години, като месечната аномалия средно за страната е повече от 5 градуса, а по поречието на Дунав и в Предбалкана е била дори над 7. В нито един ден през месеца не е имало снежна покривка в равнинната част на страната, включително и по високите западни полета, като и в София.

След като Европа записа най-топлата си зима миналата година, тазгодишната се нарежда на второ място, като е била с 1,44 градуса по-топла, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г. В България изминалата зима е била най-топлата за последните 136 г., като зимните рекорди се дължат основно на топлия февруари.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14