Икономика

Тагарев спестил 100 млн. лв. от поръчката за 3D радари, която го разклати за министър

   
Тагарев спестил 100 млн. лв. от поръчката за 3D радари, която го разклати за министър

Строители искат още пари за ремонта на "Граф Игнатиево", може да забави идването на F-16. Министерството на отбраната е успяло да спести около 100 млн. лв., или 25% от предварително планираните 400 млн. лв. за покупка на триизмерни радари. Така министърът на отбраната Тодор Тагарев оправда защо не е поискал подобрение на офертите, а на 6 март (деня, в който бе гласувана оставката на правителството) е поискал одобрение от МС на сделката с френската компания “Талес”.

Решението за военната сделка стана една от причините ГЕРБ да настояват Тагарев да не остава на поста си в кабинета на Мария Габриел. Критики към него партията имаше и заради покупката на машините “Страйкър”, забавената помощ за Киев и др. Съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков обаче твърдо настоява Тагарев да остане в кабинета.

“Без да искаме подобряване на офертите, процедурата дотук отне една година. Получих доклад от председателя на комисията (б.а. - която гледа предложенията), че има такава постъпила оферта, и моите указания бяха той и комисията да действат съгласно утвърдената процедура и общоприетите правила. Комисията е взела решение с обикновено мнозинство”, обясни Тагарев на въпрос защо не е поискал подобряване на офертите, каквато е обичайната практика при сделки за въоръжение.

Този път обаче военните били доволни от процедурата с победител “Талес”, защото щяла да спести пари. Очакванията на министерството са доставката на трикоординатните радари да стане в рамките на 30-36 месеца от подписването на договора. Първите изтребители F-16 пък се очаква да пристигнат у нас през пролетта на 2025 г. Експерти вече изразиха притеснения, че те няма да могат да летят, ако не са доставени новите радари.

“F-16 могат да летят и без да има такива наземни радари. Ние в момента разполагаме с радиолокационни станции. Вярно, съветски образци, но модернизирани, които все още успяват да изпълняват задачата по наблюдение на въздушното пространство”, увери Тагарев. Той потвърди, че вече е утвърдил решението на военната комисия за избор на доставчик и фирмата е поканена за преговори. Проектът за инвестиционен разход ще бъде внесен след тях и ще се чака одобрение от парламента

“Всичко това трябва да се случи до края на 2024 г.”, каза министърът.

А запитан ще остане ли в кабинета, отвърна: “Решението ще се вземе от политическите сили, които подкрепят идеята изобщо да има редовен кабинет. Аз се надявам, каквото и да е то, който и да е министър по-нататък, да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може да изпълнява своите задължения”.

Тагарев призна за проблеми с ремонта на летище “Граф Игнатиево”, който трябва да е завършил, за да могат да пристигнат изтребителите F-16. Досега той възлиза на над 385 млн. лева. Те са платени авансово на фирмите, но ремонтът се бави.

“Все още има сериозни рискове за навременната подготовка на инфраструктурата за посрещане на първите самолети. За съжаление, в последните месеци бяха идентифицирани допълнителни проблеми. Има фирми, които са заявили намерение да се откажат от изпълнението на договорите, искат рязко повишаване на стойността им, а ние не сме склонни да отговорим на това искане. Но продължаваме да работим, за да можем да управляваме по най-добрия начин тези рискове”, каза министърът.

Подобен проблем се появи и в края на 2022 г. Тогавашният служебен министър Димитър Стоянов разказа, че много от фирмите са поискали индексация на плащанията, защото строителните материали поскъпнали от 2019 г. насам, когато са сключени договорите. Ако ремонтът не се случи навреме, ще се наложи да плащаме на САЩ, за да съхранява изтребителите, докато сме готови да ги посрещнем.

170 хил. лв. е струвало пък изпращането на първите БТР-и, които България дари на Украйна, разказа Тагарев. Те вече са пристигнали там, а последните бройки вече пътуват. Пред журналисти министърът направи специална презентация, в която да опише как точно е вървяла процедурата за изпращането, за която ГЕРБ го критикува.

“Дали е възможно да се случи по-добре организацията от 2 януари (б.а. - когато изпращането е окончателно одобрено от НС), възможно е, но с 10 дни, не повече”, каза той.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14