Икономика

Асен Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

   
Асен Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

Нямаме намерение да вдигаме данъците. Това коментира министърът на финансите в оставка Асен Василев. 

Международният валутен фонд (МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните 20 години, посочи още Василев. Така той отговори на въпрос относно казаното от ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, че една от препоръките на мисията към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 процента. Дофен е на посещение в България.

ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, каза Василев. Той припомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, каза министърът.

Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, каза министърът.

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев каза, че това зависи от това кога ще покрием критерия за инфлацията.

В отговор на въпрос относно преговорите за правителство и предстоящото връчване в понеделник от президента на мандат за съставяне на кабинет, Асен Василев коментира, че преговорите все още продължават в Народното събрание и когато е ясно, ще бъде съобщено. Преговорите продължават, каза отново Василев, попитан дали са ясни имената на министрите, както и дали той ще бъде финансов министър. Това, което сме заявили, е, че работим за реализиране на първия мандат, каза още той.

Министър Василев участва в конференцията "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса", организирана от Министерството на финансите, пише БТА.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14