Новини

Привърженици на Възраждане са нападнали депутата на ПП-ДБ Даниел Лорер

   
Привърженици на Възраждане са нападнали депутата на ПП-ДБ Даниел Лорер

Привърженици на партия "Възраждане" са нападнали вербално депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на иновациите Даниел Лорер.

"В рамките на вчерашния ден /14.03.24 г./ народният представител Даниел Лорер бе заобиколен плътно от група хора, които бяха идентифицирани от медиите като привърженици на ПП "Възраждане", и нападнат вербално. След като Лорер напуска кафене в близост до Народното събрание, той става жертва на хулигански прояви и реч на омразата на база неговия еврейски произход", съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната".

В социалните мрежи се появиха и видеа на някои от протестиращите, които причакват Лорер. На тях ясно се чуват викове "Сатана", "Айде, излизай", "Умрял", "Арестувайте го за държавна измяна" и множество нецензурни изрази. С помощ от полицията Лорер излиза от кафенето и се отправя обратно към входа на парламента, който е на метри от заведението. Протестиращите обаче също тръгват след него и продължават с обидите и нападките, а на моменти се и вика "еврейски боклуци", "ционист" и "Айде в Украйна".

Хората, притискали и заплашвали Лорер, се събраха на входа на Народното събрание по обяд на протест. Наброяваха 20-ина души, а самият протест бе обявен като "Народни родолюбиви организации срещу фашистката хунта". По-късно през деня пък "Възраждане" организираха протест пред американското посолство.

Ето какво написаха още от "Промяната":

Политическа Партия "Продължаваме Промяната" се противопоставя твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки. За нас, като партия в държава членка на Европейски съюз, е недопустимо в XXI век все още да съществува подобен тормоз на етническа или верска основа.

"Продължаваме Промяната" многократно се е доказала като привърженик на свободата на изразяване, но остава ожесточен противник на речта на омразата.

Използваме случая, за да изразим отново силно безпокойство от безнаказаното засега разпалване на етническа омраза в българското общество. С ясното съзнание, че се прави с предизборни цели, сме убедени, че мълчаливото поощряване на такова поведение далеч не е безобидно.

Нападението над народния представител Даниел Лорер е недопустимо и очакваме замесените в тази хулиганска атака да бъдат подведени под отговорност.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14